Odnedavo je proganjanje krivično djelo u BiH: Nova prijava policiji

pracenje

Policiji u Doboju prijavljen je slučaj proganjanja, što je odnedavno novo krivično djelo protiv ljudskih prava i sloboda.

Iz dobojske policije su potvrdili da je punoljetna ženska osoba s područja tog grada, 29. januara, prijavila da je nad njom izvršeno krivično djelo proganjanje.

U toku je rad na rasvjetljavanju tog krivičnog djela, koje će, u skladu s novim odredbama Krivičnog zakonika RS-a, biti sankcionisano.

Zakonom je previđena novčana i zatvorska kazna za počinioce proganjanja.

Definisano je da će se onaj „ko uporno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njim direktno ili preko trećeg lica nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili na drugi način kod tog lica izaziva promjene životnih navika, tjeskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnosti njoj bliskih lica, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine“.

Ako je to krivično djelo izvršeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili vanbračnog partnera, osobom s kojim je izvršilac bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

To je drugi slučaj za kratko vrijeme. Pred kraj 2017. postupajući tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka predložio je pritvor za Željka Petkovića (1989.) iz Dervente, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo protupravno lišenje slobode i proganjanje. Osumnjičeni je, 21. decembra ove godine, oko 17 sati, ulici Vlade Vinčića u Prnjavoru, svojim putničkim motornim vozilom presreo oštećenu S.V., te je uz upotrebu fizičke snage, protiv njene volje uvukao u vozilo, a zatim se udaljio u pravcu mjesta Karać, kod Prnjavora, gdje su ženu pronašli policajci.

Iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka napominju da je Petković u prethodnom periodu protiv volje oštećene nastojao da uspostavi neželjene kontakte s njom, a što je kod spomenute izazivalo tjeskobu i strah za sigurnost.