Crna hronika

Oduzeta krijumčarena roba u vrijednosti od 419.000 KM

08/06/2015

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Regionalnom centru Tuzla, privremeno su oduzeli raznu robu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 419.100 KM.

Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o njenom porijeklu, saopćeno je danas iz UIO BiH.

Kako se pojašnjava, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa službenicima Odsjeka za poreze, izvršili su popise zaliha kod više pravnih lica na području Brčko Distrikta.

Tom prilikom su utvrđeni manjkovi i viškovi roba stranog porijekla bez dokumentacije o nabavci, odnosno bez dokaza da je roba prošla propisanu carinsku proceduru.

Kada su u pitanju utvrđeni viškovi roba stranog porijekla, službenici Odsjeka za provođenje propisa su tom prilikom izvršili privremeno oduzimanje roba ukupne tržišne vrijednosti od 325.500 KM.

Iz UIO BiH napominju da će protiv odgovornih osoba, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra UIO u Tuzli proveli su više taktičko-operativnih akcija na praćenju i suzbijanju unosa markiranih i drugih roba u carinsko područje Bosne i Hercegovine iz Republike Srbije.

Tako je 3. juna ove godine na prostoru Nova pijaca Porebrice Gradačac, pronađena i privremeno oduzeta količina od 1.248 pari patika robne marke “Nike“, procijenjene tržišne vrijednosti od 93.600 KM.

Protiv osoba od kojih je roba privremeno oduzeta, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenut će postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.