General Allen zahvalio BiH na učešću u borbi protiv ISIL-a (FOTO)

BiH

izetbegovic allen (1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović primio je specijalnog izaslanika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za globalnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a generala Johna Allena.

U toku razgovora sagovornici su se složili da je borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma globalni problem koji se mora adresirati s mnogih aspekata. Složili su se da je ISIS prijetnja, ne samo narodima i državama na Bliskom Istoku, nego i cijelom civilizovanom svijetu.

izetbegovic allen (3)

General Allen je, između ostalog, zahvalio za učestvovanje BiH u Koaliciji za borbu protiv ISIS-a od samog njenog formiranja. Izrazio je nadu da će BiH dodatno intenzivirati napore u okviru Koalicije u budućnosti. U tom kontekstu razmatrane su oblasti u kojima bi angažman BiH bio od posebnog značaja.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom istakao namjeru BiH da pomogne globalnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Istakao je neophodnost kvalitetne saradnje agencija za provođenje zakona država koje sačinjavaju Koaliciju.

aa_picture_20150608_5578168_web

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je također naglasio značaj shvatanja iskrivljenosti radikalnih vjerskih tumačenja koji u svojoj suštini nemaju veze s islamom kao vjerom mira. Dodao je da njihova ekstremna ideologija kompromituje samu vjeru. Podsjetio je da su politički i vjerski lideri u BiH od samog početka jasno ukazivali na tu činjenicu.

Iz Ambasade SAD-a su saopćili da se general Allen sastao i sa rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije kao i sa drugim predstavnicima sigurnosnih i pravosudnih institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona. Sastao se i sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i ostalim predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

izetbegovic allen (6)

Tokom susreta razgovarano je i o podršci Koaliciji i njenoj borbi protiv propagande koja je usmjerena na grupe stanovništva podložne radikalizaciji.

Tokom svih današnjih susreta, general Allen izrazio je zahvalnost za učešće BiH u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIS-a, te njeno učešće u Radnoj grupi za borbu protiv regrutiranja stranih boraca terorista i Radnoj grupi za sprečavanje finansiranja ISIS-a.

izetbegovic allen (4)

Potvrdio je važnost bolje razmjene informacija i obavještajnih podataka kako bi se pomoglo u zaustavljanju protoka stranih boraca, uključujući i definiranje u potpunosti koordiniranog odgovora na terorizam, harmonizaciji zakonskih i sigurnosnih mjera BiH sa susjedima i provođenju postojećih zakona.

“General Allen istakao je zahvalnost na nedavnoj donaciji municije koju je BiH osigurala za iračke snage i borbu protiv ISIS-a, bliskoj bilateralnoj saradnji BiH i SAD-a u borbi protiv terorizma, kao i za operativni rad službenika za provedbu zakona i službenika obavještajnih agencija koji se svakodnevno bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.