Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrutna ubistva koja su potresla BiH

presuda123

Kada je riječ o kaznama dugotrajnog zatvora za ubistva na posebno okrutan način, za što se može izreći maksimalno 45 godina, najvišu je do sada izrekao Kantonalni sud u Mostaru Jasminku Jašareviću, koji je silovao Ramizu Rahimić te joj prerezao vrat te naknadno na istovjetan način likvidirao poznatog fotografa Antu Borasa 2005, piše Večernji list.

Kazne za zločine

jasminko-jasarevicZa prvi zločin je dobio 22, a za drugi 30 godina pa je sve objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 42 godine zatvora. Otkriven je nakon dvije godine istrage, a izricanje kazne je pratio s osmijehom.

Dvije godine manje od njega dobio je Tomislav Petrović iz zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, koji je 29. maja 2008. u gradskom autobusu i dvije kuće hladnokrvno ubio čak šestero komšija pa dobio 40 godina, uz obvezno psihijatrijsko liječenje. Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija

Selimović koji su na okrutan način iz ljubomore mučili i ubili Arnelu Đogić te je bacili niz liticu pa se veselili i pili s njenim novcem.

Ubicama Arnele Đogić po 40 godina zatvora (FOTO)

Vehabija Muamer Topalović osuđen je na 35 godina za trostruko ubistvo u Kostajnici kod Konjica na Badnju večer 2002., kada je iz vjerskih pobuda upao u kuću i izrafalao Anđelka Anđelića te njegovo troje djece, i to dvije kćerke, Maru i Zorku, te sina Marinka, koji je jedini uspio preživjeti masakr.

I Vasi Neškoviću iz Bijeljine dosuđeno je 35, a njegovom pomagaču Saši Laziću 30 godina jer su u noći između 19. i 20. avgusta 2007. u Numeru pored Ugljevika iz automatskog pištolja “škorpion” s prigušivačem u vozilu na osami ubili Slađana Markovića te oteli njegovu maloljetnu djevojku Radmilu, koju su u napuštenoj vikendici u susjednom selu dva dana mučili i ubili. Njeno tijelo pronađeno je 37 dana kasnije.

Brutalnost i presude

Aleksandar Majkić (39) iz Gradiške, koji je pred petogodišnjim djetetom također iz ljubomore zadavio suprugu 29. marta ove godine, nedavno je osuđen na 30 godina. Inače, prema kaznenim zakonima u BiH, za klasično ubistvo predviđena je maksimalna kazna od 20 godina, a nju je prije nekoliko dana dobio Izudin Tahirović, koji je u sklopu stadiona Grbavica u Sarajevu lani usmrtio navijača FK Željezničar Mirzu Raščića, te još 2010. Đorđe Ždrale za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera 2000. u Bijeljini, bivšeg načelnika Policije RS.