Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hapšenja u TK

Oni su djecu tjerali na prosjačenje, morali im donositi od 40 do 150 KM dnevno (VIDEO)

hapsenje

Ovom grupom, kako je potvrđeno iz Tužilaštva, rukovodio je Šaban Salčinović

Sedam osoba iz Lukavca, Gračanice i Kalesije uhapšeno je jutros na šest lokacija, zbog sumnje da su druge osobe, među kojima je i više od desetoro djece prisiljavali na prosjačenje na području TK.

Policijska akcija je provedena po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, a ove osobe su privedene u prostorije MUP- a TK radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predane u nadležnost Tužilaštva TK.

Ovom grupom, kako je potvrđeno iz Tužilaštva, rukovodio je Šaban Salčinović.

– On je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače – potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva TK, Šaban Salčinović iz Puračića osumnjičen je da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina na prosjačenje.

Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

– Trenutno je u toku operativni rad na terenu. Određeni broj djece je pronađen na tim lokalitetima. Mi ćemo biti uključeni, zajedno sa centrima za socijalni rad, da bi se ta djeca zbrinula u sigurne kuće i da bi se nastavio rad na tom predmetu. Najvažnije je da je svih sedam osoba, koje su bili uključene u to, lišeno slobode – ističe portparol Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva.

Izmjenom Krivičnog zakona radna eksploatacija djece i prisilno prosjačenje definisano je kao krivično djelo trgovina ljudima, za koje su propisane kazne zatvora od najmanje deset godina.