Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prof. dr. Jasenko Karamehić

Bh. imunolog: Neko mora krivično odgovarati za veliki broj umrlih

Banja Luka: Plivanje za bogojavljenski križ u hladnom Vrbasu
19.01.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja u Banjaluci je odrzano tradicionalno plivanje za casni krst. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Kada je riječ o ruskoj i kineskoj vakcini Karamehić tvrdi da su obje natprosječno efikasne i odlične vakcine

Dok dva mjeseca kasnimo za svijetom, RS je putem interventnog uvoza od petka počela provoditi vakcinaciju, čekaju i novih 200 hiljada doza Sputnjika, a Federacija i dalje čeka vakcine iz Covax mehanizma i nijedan građanin nije dobio vakcinu u Federaciji. Prve vakcine iz Covax sistema najavljene su za sredinu ovog mjeseca, ali ih i dalje nema.

– Pozdravljam ovo što je barem jedan dio BiH počeo sa vakcinacijom prioritetnih grupa, zdravstvenih radnika. Iskreno, ne razumijem da pod istim pravnim statusom FBiH, kao i RS, još nema vakcine. Pravi šamar vlastima u Federaciji je dao predsjednik Srbije, Vučić, koji je rekao da Srbija donira 5.000 vakcina Federaciji, kao što je uradila i RS-u. Mislim da oslanjanje na Covax program nije u redu. To je kolektivni program za siromašne zemlje, a za koji je predsjednica EU rekla da ga ne mogu realizirati, rekao je za Federalnu televiziju imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić.

Navodi da pacijenti plaćaju doprinose, a država i njeni predstavnici su obavezni da svoj posao rade korektno.

prof. dr. Jasenko Karamehić

– Ne vidim da su uradili posao kako treba. Kasnimo više od dva mjeseca za prvom vakcinacijom u svijetu. U FBiH se samo obećava, a vakcine nigdje.

Ističe da, kada je u pitanju pandemija i vanredne situacije, država treba brzo da reaguje, da nabavke budu što prije.

– Ako kažu da imaju dva zakona koja im smetaju i za godinu dana trajanja pandemije ih nisu spremni zamijeniti, onda ja tu nemam riječi.

Kada je riječ o ruskoj i kineskoj vakcini Karamehić tvrdi da su obje natprosječno efikasne i odlične vakcine.

O najavi kantona da će sami nabavljati vakcine kaže da, ukoliko viši nivoi to ne urade, kantoni pokušavaju spasiti šta se spasiti da.

– Puno ljudi umire. Vakcina nije lijek, da djeluje danas. Treba nas imunologe uključiti u to. Mi nismo nigdje uključeni, a trebali bi voditi glavnu riječ. Mislim da su Forto i Vranić jako dobar potez napravili jer KS-u treba omogućiti da nabavi vakcine. Treba i HNK-ui ZDK-u omogućiti isto. Najbolje bi bilo da se Vlada FBiH, odnosno Vijeće ministara, konačno usaglase ko je kompetentan. Neko mora krivično odgovarati za veliki broj umrlih, poručuje prof. dr. Karamehić.