BiH

prof. dr. Jasenko Karamehić

Bh. imunolog: Neko mora krivično odgovarati za veliki broj umrlih

17/02/2021
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Kada je riječ o ruskoj i kineskoj vakcini Karamehić tvrdi da su obje natprosječno efikasne i odlične vakcine

Dok dva mjeseca kasnimo za svijetom, RS je putem interventnog uvoza od petka počela provoditi vakcinaciju, čekaju i novih 200 hiljada doza Sputnjika, a Federacija i dalje čeka vakcine iz Covax mehanizma i nijedan građanin nije dobio vakcinu u Federaciji. Prve vakcine iz Covax sistema najavljene su za sredinu ovog mjeseca, ali ih i dalje nema.

– Pozdravljam ovo što je barem jedan dio BiH počeo sa vakcinacijom prioritetnih grupa, zdravstvenih radnika. Iskreno, ne razumijem da pod istim pravnim statusom FBiH, kao i RS, još nema vakcine. Pravi šamar vlastima u Federaciji je dao predsjednik Srbije, Vučić, koji je rekao da Srbija donira 5.000 vakcina Federaciji, kao što je uradila i RS-u. Mislim da oslanjanje na Covax program nije u redu. To je kolektivni program za siromašne zemlje, a za koji je predsjednica EU rekla da ga ne mogu realizirati, rekao je za Federalnu televiziju imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić.

Navodi da pacijenti plaćaju doprinose, a država i njeni predstavnici su obavezni da svoj posao rade korektno.

prof. dr. Jasenko Karamehić

– Ne vidim da su uradili posao kako treba. Kasnimo više od dva mjeseca za prvom vakcinacijom u svijetu. U FBiH se samo obećava, a vakcine nigdje.

Ističe da, kada je u pitanju pandemija i vanredne situacije, država treba brzo da reaguje, da nabavke budu što prije.

– Ako kažu da imaju dva zakona koja im smetaju i za godinu dana trajanja pandemije ih nisu spremni zamijeniti, onda ja tu nemam riječi.

Kada je riječ o ruskoj i kineskoj vakcini Karamehić tvrdi da su obje natprosječno efikasne i odlične vakcine.

O najavi kantona da će sami nabavljati vakcine kaže da, ukoliko viši nivoi to ne urade, kantoni pokušavaju spasiti šta se spasiti da.

– Puno ljudi umire. Vakcina nije lijek, da djeluje danas. Treba nas imunologe uključiti u to. Mi nismo nigdje uključeni, a trebali bi voditi glavnu riječ. Mislim da su Forto i Vranić jako dobar potez napravili jer KS-u treba omogućiti da nabavi vakcine. Treba i HNK-ui ZDK-u omogućiti isto. Najbolje bi bilo da se Vlada FBiH, odnosno Vijeće ministara, konačno usaglase ko je kompetentan. Neko mora krivično odgovarati za veliki broj umrlih, poručuje prof. dr. Karamehić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.