Crna hronika

akcija "orka"

Opljačkali “Raiffeisen banku”, “Genelc”, ukrali “Škodu” i “Toyotu”

16/09/2019

Nezvanično kriminalnu grupu su činili Amar Bašić, Haris Zuko, Armin Durić, Harun Osivčić, Elvir Hasić, Anel Velić i izvjesni Gavrić

“Policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte, Sektora kriminalističke policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, su tokom prethodnog perioda, poduzimajući planske mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela razbojništvo i teška krađa motornih vozila, izvršenih na području Kantona Sarajevo u periodu od marta do septembra ove godine, preduzeli niz operativno taktičkih mjera i radnji s ciljem pribavljanja dovoljno dokaza koji se odnose na lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela”, stoji u saopštenju MUP-a KS upućenom medijima.

“Kao izvršioci rivičnih djela identifikovani:

B. A. rođen 1988. g. iz Sarajeva,

Z. H. rođen 1990. g. iz Sarajeva,

D. A. rođen 1983. g. iz Sarajeva,

H. E. rođen 1975. g. iz Sarajeva,

V. A. rođen 1991. g. iz Sarajeva,

O. H. rođen 1994. g. iz Sarajeva i

G. A. rođen 1980. g. iz Istočnog Sarajeva.

U cilju daljeg dokumentovanja kriminogenih aktivnosti navedenih lica, izvršeno je više pretresa na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela i koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesen je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv navedenih sedam lica, a zbog postojanja osnova sumnje da su u navedenom periodu izvršili četiri krivična djela:

– Razbojništvo u poslovnici “Raiffeisen banke” u Hrasnici, općina Ilidža,

– Razbojništvo u poslovni objekat “Genelec” doo u ulici Ložionička, općina Novo Sarajevo,

– Teška krađa vozila marke “Škoda Fabia” austrijskih reg. oznaka iz ulice B. Nušića, područje Općine Novi grad Sarajevo,

– Krađa vozila marke “Toyota Yaris” bh. reg. oznaka iz ul. Talirevića, općina Stari grad Sarajevo.

Policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte nastavljaju dalji rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti navedenih lica, jer postoje osnovi sumnje da su isti, pored navedena četiri, u pomenutom periodu, izvršili više krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Naime, gore navedena lica se sumnjiče da su prvo vršili teške krađe motornih vozila, a potom ukradena vozila koristili prilikom izvršenja krivičnih djela razbojništva. Do sada je pronađeno šest vozila, za koja se sumnja da su ih isti otuđili, a potom koristili za izvršenje krivičnih djela razbojništva.

Lica B. A. i D. A. su dana 13. septembra 2019. godine od strane policijskih službenika Odjeljenja za imovinske delikte predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok su lica Z. H. i G. R. istog dana od strane policijskih službenika FUP-a, u okviru akcije „Orka“, predati u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva HNK-a, obzirom da se dovode u vezu i sa krivičnim djelima izvršenim na području Herecgovačko-neretvanskog Kantona.

Lice H. E. se od ranije već nalazi u pritvoru po prijedlogu Kantonalonog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok se V. A. nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica, a lice O. H. je nakon kriminalističke obrade u ranijem periodu, uz saglasnost Kantonalog tužilaštva Kantona Sarajevo, pušteno da se brani sa slobode, poručili su iz MUP-a KS.

Nezvanično kriminalnu grupu su činili Amar Bašić, Haris Zuko, Armin Durić, Harun Osivčić, Elvir Hasić, Anel Velić i izvjesni Gavrić.

>>>>>> S automatom upali u “Raiffeisen banku” u Hrasnici

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.