Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

Optužnica protiv Muharemovića i Samardžije zbog organiziranog kriminala

Krađa automobila
02.01.2019., Karlovac - Kradja automobila. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Optuženi su krijumčarili i prodavali otuđena vozila na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore, navedeno je, između ostalog, u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Ognjen Muharemović i drugi, koja aktere slučaja tereti za organizirani kriminal.

Optužnica Muharemovića tereti za krivično djelo – organizirani kriminal u vezi s teškom krađom i pranjem novca, a optuženog Slobodana Samardžiju za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i krijumčarenjem.

U optužnici se navodi da su optuženi od 2011. do 2017. godine na području Bosne i Hercegovine dobrovoljno postali pripadnici grupe za organizirani kriminal radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi.

Dalje se navodi da je grupa osnovana radi otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanja novca za povrat vozila, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, izmjene ili uništavanja identifikacijskih oznaka na rastavljenim dijelovima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova u namjeri prikrivanja krivičnog djela, izvršilaca, porijekla predmeta i njihovih vlasnika.

Optuženi su krijumčarili i prodavali otuđena vozila na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore, navedeno je, između ostalog, u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.