Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv Osmanovića zbog držanja žene u ropstvu

zlostavljanje-zena123

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Abdije Osmanovića, zvanog Fehim (1968.), koji se tereti da je počinio kazneno djelo – zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A. S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Kako se u optužnici navodi, Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosnom novca koji je isprosila, surovo tjelesno i psihički zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke ozlijede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima nedostojnim za ljudsko biće i, kako se navodi, tjerao je da spava i jede na podu te zlostavljao na izuzetno teške načine. U studenom 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Ovo je prva optužnica za ovo kazneno djelo u povijesti Tužiteljstva BiH.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima šest vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.