Više od 180 izbjeglica ušlo u Hrvatsku

izbjeglice-hrvatska13

Izbjeglice koje su nakon zatvaranja mađarske granice srbijanske vlasti preusmjerile u Hrvatsku, od srijede ujutro pristižu na područje Tovarnika, a do 11 sati u krugu tovarničke policijske postaje smješteno je više od 180 soba koje su ušle u Hrvatsku.

“Potpunim zatvaranjem mađarske granice do kojega je došlo jučer, val izbjeglica koji se iz Republike Srbije kretao prema mađarskoj granici, sada se preusmjerio na granicu Republike Hrvatske, na područje koje kontrolira Policijska uprava vukovarsko-srijemska”, izjavio je na graničnom prijelazu Tovarnik glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Do 11 sati u krugu policijske postaje Tovarnik smješteno je 181 osoba koja je ušla u Republiku Hrvatsku, no izbjeglice kontinuirano pristižu, naglasio je.

Sve osobe su obrađene sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske kao i direktivama Europske unije, rekao je Džigumović te dodao da se prioriterno ukazuje pomoć ranjivim skupinama – ženama, djeci i trudnicama.

Nakon što se izbjeglicama pruži pomoć organizirano se autobusima prevoze u Sisak, odnosno Kutinu odakle će biti razmješteni u policijske smještajne kapacitete. Ondje će se očitovati o svojim namjerama hoće li zatražiti azil u Hrvatskoj ili nešto drugo.

Prema Džigumovićevim riječima sve teče u redu i bez problema, a ekipe na terenu spremne su za prihvat izbjeglica koje granična policija zatekne na tlu Republike Hrvatske.

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su u prostoru oko policijske postaje u Tovarniku gdje su primljene izbjeglice te im dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine.

Za 15 sati najavljena je iduća tiskovna konferencija PU vukovarsko-srijemske.

Izbjeglice u Hrvatsku ulaze kroz polja kukuruza

Prema pisanju medija većina izbjeglica su Sirijci i Afganistanci. Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj.

Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj.

S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.