Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv Svemira iz Srebrenika zbog nedozvoljenog prometa duhana

duhan grude
FOTO: Ilustracija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Kraljević Svemira (1977) iz Srebrenika, koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Optuženi Kraljević se tereti da je u julu prošle godine, s namjerom da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim Zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, nabavio veću količinu duhana, koji je držao u kući koju je koristio.

U kući su pronađeni vreća sa 20 kg sitno sjeckanog duhana, šest kartonskih kutija duhana u listu “Strips”, ukupne težine 947 kg, pet kutija sa 46.800 komada filtera za punjenje duhanom “DB Tabaco”, 50.000 komada filtera za punjenje duhanom “Veda Companerus” te mašina za rezanje duhana sa 10 rezervnih noževa.

Po navodima optužnice, optuženi se tereti da je duhan rezao i pakovao u filtere, a sve kako bi ga dalje kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu.

Po važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu, vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.