Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv zločinačke organizacije iz RS-a: Žrtve tukli i vezali

policija-noc

Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banoj Luci potvrdilo je optužnicu protiv pripadnika kriminalne grupe uhapšenih u akciji “Tiper” koje terete za oružane pljačke i krvavo razbojništvo nad porodicom vlasnika Mesne industrije “Dim Dim”, potvrđeno je EuroBlicu.

Optužnica je potvrđena protiv Banjalučana Jovice Grujića (25), Nemanje Umjenovića (26) i Željka Grubora (26) kojima je ujedno produžen pritvor. Na optužnici su još i Đorđe Brnić (26) i Vladimir Stanić (30) koji će se tokom suđenje braniti sa slobode.

EuroBlic ekskluzivno otkriva detalje krvavog razbojništva koje je u decembru 2015. godine šokiralo javnost, a u kojem su optuženi Umjenović i Aleksandar Vučić za kojim je raspisana potjernica, te još jedna osoba čiji identitet nije utvrđen, brutalno pretukli i opljačkali Dušana Travicu vlasnika Mesne industrije “Dim Dim” i njegovu spurugu Stevu.

Umjenović, Vučić i nepoznati saučesnik su se pred kuću Travica u banjalučkom naselju Borik dovezli 4. decembra 2015. godine oko 3.55 sati.

Maskirani fantomkama i naoružani pištoljem, razbojnici su presjekli žičanu ogradu, a zatim bezuspješno u dva navrata pokušali provaliti vrata na porodičnoj kući Travica. Nakon što nisu uspjeli provaliti na glavna ulazna vrata kuće, razbojnici su pajserom odvalili štok na sporednim vratima i popeli se do sobe gdje su spavali Dušan i Steva. Istovremeno, nepoznati saučesnik se popeo u potkrovlje kuće, do sobe u kojoj je spavao sin oštećenih Saša.

Umjenović i Vučić nakon upada u spavaću sobu pale svjetlo i odmah napadaju bračni par, zadavši Dušanu i njegovoj supruzi više udaraca po glavi i tijelu.

Nakon premlaćivanja, Umjenović i Vučić su vezali Dušana selotejp trakom i preteći pištoljem zahtijevaju da im kažu gdje se nalazi novac. Nepoznati saučesnik sa sprata kuće u sobu dovodi sina Sašu, a njegova majka Steva u strahu da će joj razbojnici ubiti sina, predaje Umjenoviću i Vučiću kesu u kojoj se nalazilo oko 16.000 maraka. Ubrzo Umjenović u spavaćoj sobi pronalazi i sef u kojem se nalazilo 250.000 eura, nakon čega razbojnici bježe.

Republičko javno tužilaštvo tereti optužene da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa i to u periodu od oktobra 2014. do augusta prošle godine.

Posljednje razbojništvo kriminalna grupa je izvršila u augustu prošle godine u poslovnici “Pavlović banke” u Bijeljini.

Prema optužnici koja je u posjedu “EuroBlica” pljačku banke izvršili su Grujić i odbjegli Vučić.

Vučić se pred poslovnicu dovezao u “bmw X5”, a Grujić džipom “grand čiroki”. Nakon što su došli u Bijeljinu optuženi prelaze u “bmw X5” na kojeg stavljaju registarske oznake Hrvatske.

Nakon ulaska u banku, Grujić prilazi službenici sa uperenim pištoljem i govori joj: Ne plaši se.

Vučić odlazi do pulta i u ruksak ubacuje novac. Pljačku je spriječio slučajni prolaznik Mile K. koji je u trenutku pljačke ušao u banku i vidjevši razbojnike zatvorio vrata kako bi spriječio njihov izlazak. Vučić i Grujić su se uspaničili, pa je Grujiću ispao okvir sa municijom, a Vučiću veći dio ukradenog novca. Razbojnici ipak otvaraju vrata banke i bježe do BMW X5.

Od kioska do banke

Kriminalna grupa je prvu pljačku izvršila 3. novembra 2014. godine, a na meti je bio kioska “Minutica” iz kojeg su ukrali cigarete i novac. Pljačkaški pohod razbojnici su okončali u avgustu prošle godine oružanom pljačkom “Pavlović banke” u Bijeljini.

– Svaki član zločinačke organizacije imao je svoju ulogu u pljačkama, a detaljan plan, kao i potencijalne mete optuženi su dogovarali na sastancima organizovanim na različitim lokacijama u Banjjoj Luci, navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.