Ostaje na liječenju još godinu dana zbog bombaškog napada

zeljko stevanovic

Željku Stevanoviću (49) iz Banje Luke za još godinu dana produžena je mjera prisilnog smještaja i obaveznog psihijatrijskog liječenja na klinici u Sokocu u koju je smješten jer je bombom ubio vozača “Autoprevoza” Boru Topića.

Podsjetimo, Stevanović je prošle godine proglašen neuračunljivim i smješten je na kliniku nakon što mu se sudilo jer je bacio bombu na Topića. Tokom suđenja je rečeno kako je on opasan za okolinu, te da boluje od paranoidne šizofrenije.

ubistvo

Neuropsihijatar Slobodan Stanković izjavio je tada kako Stevanović ima sumanute ideje, koje se ne mogu ispraviti u njegovoj svijesti. Istakao je da Stevanović pogrešno rasuđuje stvarnost, te da ne može razdvojiti realnost od halucinacija.

“On smatra da se sve što se događa u okolini i društvu uopćeno odnosi na njega. Vjeruje da ga prati veliki broj značajnih ljudi, jer ih zanima njegovo kretanje i ono šta radi. Misli da njegovo kretanje zanima visoke državne funkcionere, koji mu šalju “signale”, govorio je ovaj vještak, a na kraju je Stevanović proglašen neuračunljivim te je poslan na liječenje u kliniku na Sokocu.

Psihijatrijski vještaci su ovih dana donijeli nalaz u kojem stoji kako postoji potreba da Stevanović i dalje ostane na liječenju, te mu je ono produženo za još godinu dana.