Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđen na dvije godine zatvora uslovno za utaju 3,8 miliona KM

tuzilastvo bih

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, izreklo je danas presudu kojom je optuženi Radovan Kekerović oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi s produženim krivičnim djelom porezne utaje.

S tim u vezi, Sud je optuženom Radovanu Kekeroviću izrekao uvjetnu osudu kojom mu utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i istovremeno određuje da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od pet godina od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Sud je optuženom Radovanu Kekeroviću istovremeno izrekao sporednu kaznu – novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 konvertibilnih maraka koju je optuženi dužan platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ove presude, saopćeno je iz Suda BiH.

Radovan Kekerović je oglašen krivim što je u svojstvu direktora pravnog lica A. d.o.o. … morao i bio dužan da prati rad privrednog društva A. d.o.o. … u cilju zakonitog poslovanja, što je propustio te poslovnu politku društva i organizaciju poslova prepustio svom sinu M.K. čime je kao direktor pravnog lica A. d.o.o. … odgovoran za nezakonito poslovanje pravnog lica i sticanje protivpravne imovinske koristi za sebe, M.K. i pravno lice A. d.o.o…. u ukupnom iznosu od 3.885.056,00 KM utajenog poreza na dodatu vrijednost gdje je Radovan Kekerović u svojim poslovnim knjigama i PDV prijavama prikazao lažne podatke o stečenom oporezivom prihodu u periodu od 2006. do 2009. godine u cilju izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom BiH na način da je dao lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje poreznih obaveza po poreznom zakonodavstvu BiH, na štetu budžeta BiH.