Crna hronika

"navođenje na prostituciju"

Osumnjičeni u akciji “Grof” bit će predati Tužilaštvu BiH

30/12/2020

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okolice

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i SIPA nastavljaju intenzivnu istragu protiv dvoje osumnjičenih za međunarodno navođenje na prostituciju.

Nakon dovođenja i ispitivanja osumnjičenih, koje su na području Doboja i Trnova lišili slobode policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Dvije osobe, 32-godišnjakinja iz Doboja i 28-godišnjak iz Trnova, pod istragom su i sumnjiče se za ostvarivanje kontakata i organiziranje pružanja seksualnih usluga, za koje su vrbovali državljanke BiH i drugih zemalja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okolice.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo-Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, i kazneno djelo-Navođenje na prostituciju iz članka 169. Kaznenog zakona Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH, SIPA i partnerske agencije, nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.