Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija policije tk

“Pala” banda s pijace koju je predvodio “Kobra”: Nije im bilo bitno da li je državno ili privatno

policija tk

Među uhapšenim su i dvojica policajaca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona vrše pretrese na većem broju lokacija u Živinicama, nakon čega će biti uhapšeno više osoba, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Pretresi se obavljaju na sedmičnoj pijaci u Ciguljama, u Živinicama, u preduzeću “Horizontala”, poslovnim i stambenim objektima koje koriste osumnjičeni, te na još nekim lokacijama.

Više osoba je osumnjičeno da su bili dio kriminalne grupe koja je učestvovala u udruživanju radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, lihvarstvo i nedozvoljeno bavljenje određenim zanimanjem.

Pojedini članovi grupe su imali različite uloge prilikom činjenja ovih krivičnih djela.

Kako se nezvanično saznaje, na čelu ove kriminalne grupe bio je zaposlenik JP “Horizontala” Amir Vrtagić zvani Kobra. On je u ovom preduzeću.

On je bio zadužen za naplatu zakupa na pijaci, a dio tog novca zadržavao je za sebe. On i njegovi pomagači bavili su se kamatarenjem te su na taj način sebi priskrbili veće iznose novca.

Osim toga, Vrtagić je zajedno sa svojim pomagačima nelegalno naplaćivao parking na svojoj parceli, ali i dijelom na državnom zemljištu. Od zarađenog novca kupovao je automobile i nekretnine.

Organizator grupe je, uz ova krivična djela, osumnjičen i za pranje novca, davanje dara ili drugih oblika koristi i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Među uhapšenim su i dvojica policajaca.

Obzirom na to da su i dalje u toku pretresi na većem broju lokacija u Živinicama i da je potrebno duže vrijeme za njihovo okončanje, više detalja o istrazi biće saopšiteno nakon dostavljanja izvještaja od policije i ispitivanja osumnjičenih u Tužilaštvu.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i uz naredbu Opšinskog suda Živinice.