Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Kasa"

Pet od 12 vlasnika sarajevskih ugostiteljskih objekata predano Tužilaštvu

metropolis

Osumnjičeni se terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo

Pet osoba od ukupno 12, koliko ih je uhapšeno u akciji kodnog naziva „Kasa“, predano je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a ostalih sedam se još nalaze na kriminalističkoj obradi u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je Feni i Kantonalnom tužilaštvu.

Među osobama koje su lišene slobode su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se bavile servisiranjem fiskalnih kasa, a koji se sumnjiče za poreznu utaju, zloupotrebu položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Osumnjičeni se terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, pripadnici te policijske agencije izvršili su pretrese na 30 lokacija na području KS.

Prema nezvaničnim informacijama koje mediji prenose, u Tužilaštvu se već nalaze Ines Juretić, odgovorna osoba firme Inspirit d.o.o. koja se bavila servisiranjem fiskalnih kasa i softverom, kao i vlasnici „Portofina“ Džemail Selimanović i Oleg Krautblatt, te vlasnik restorana „Luka“ Željko Ljubas i vlasnik „Metropolisa“ Nedžad Rašidagić.