Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Piroman iz Brčkog zapalio kuću tetki i komšiji

dubrave – zapaljena kuca

Pripadnici Policije distrikta Brčko uspjeli su vrlo brzo nakon obavljenog uviđaja na zapaljenim porodičnim kućama Marije Tomić i Marka Mendeša u Dubravama kod Brčkog identifikovati piromana.

Požare je podmetnuo Miroslav Tomić, bratić oštećene Marije i komšija Mendeševih.

Požare su lokalizovali vatrogasci iz Brčkog, ali je na oba objekta nanesena velika materijalna šteta. Marija Tomić, inače tetka palikuće, 30 godina radi u Švicarskoj i, prema riječima komšija, nesebično mu je pružala ljubav i podršku.

U šoku je, kao i komšija Marko Mendeš koji je ispred svoje zapaljene kuće za BN pokušao dati izjavu.

Podmetnuti požari na dvije kuće u Dubravama

– Otišao sam u Njemačku 1972. godine, tamo sam i sada. Još radim i uskoro ću u penziju. Radovao sam se povratku kući i uživanju, a evo …- u suzama je završio Mendeš koji se s nevjericom pita – zašto, jer, potvrdile su to i komšije, ništa loše nije učinio nikome od Tomića.

O motivu za podmetanje požara za sada nema informacija. Mještani Dubrava su ogorčeni s obzirom na činjenicu da je palikuća kao 17-godišnjak (u ljeto 2007.) usred dana ubio djevojku iz komšiluka Maru Mrkonjić i nedavno, nakon izdržane kazne, pušten iz zatvora.

Bio je bez nadzora iako je, saznaje BN , medicinski slučaj. Resocijalizacija očito nije bila uspješna, a za krivično djelo paljevine za koje se sumnjiči, KZ Brčko distrikta propisana je kazna od jedne do osam godina.

– Policija obavlja kriminalističku obradu nad osumnjičenim nakon čega će, uz izvještaj, o nastavku njegovog procesuiranja, odlučiti Tužilaštvo distrikta – kratko je rekao portparol policije Halid Emkić.