Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo novo suđenje zlostavljačima ubijenog dječaka Smaje Ćesira

Salih Arnautovic i Ena Lipa

Suad Ćesir, otac svirepo ubijenog dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, svjedočio je na današnjem suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu u ponovljenom postupku protiv Saliha Arnautovića, očuha dječaka, njegove majke Ene Lipe, te nane i dede Munire i Emira Lipe.

Suad je kazao da je Munira nedavno u Centru za socijalni rad u Hadžićima tražila pomoć kako bi viđala njegovu i Eninu kćerku, za koju je nakon tragedije dobio starateljstvo, piše Faktor.ba.

Enin brat Kenan Lipa, kazao je da ipak želi svjedočiti, iako ima zakonsko pravo da to odbije jer je u srodstvu sa optuženima.

Pred Vijećem su svjedočili i Smajin amidža Zijo Ćesir, te Suad Huseinović, prvi komšija porodice Lipa u Hadžićima, koji je dječaka kobnog dana prevezao u lokalni Dom zdravlja.

Vrhovni sud Federacije BiH u januaru je potvrdio presudu sarajevskog Kantonalnog suda, kojom su optuženi Salih Arnautović i Ena Lipa osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina za ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira. Očuh i majka dječaka u prvostepenom postupku oglašeni su krivim za monstruozno zlostavljanje i ubistvo. Presudom su obuhvaćen i nana i dedo Munira i Emir Lipa, koji su nepravomoćno osuđeni za nasilje u porodici i nanošenja lakih tjelesnih povreda na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije i po godine.

Istovremeno, Vrhovni sud Federacije BiH je, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, ukinuo dio prvostepene presude, kojom je Arnautović kriv za zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i krivično djelo teška tjelesna povreda, te dio presude kojom su Lipe krive za nasilje u porodici i laku tjelesnu povredu. O krivičnoj odgovornosti Arnautovića i Lipa u tom pogledu odlučuje se u ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.