Počelo suđenje Edinu Mekiću za pokušaj ubistva djevojke

sudjenje

Dvadesetogodišnja Anesa Andešković, koju je 29. augusta 2015. makazama u leđa ubo njen 15 godina stariji mladić Edin Mekić, jučer je na početku suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjavila da ne traži krivično, ni materijalno gonjenje Edina Mekića, piše Oslobođenje.

Tužiteljica Jasminka Knežević u uvodnim riječima istakla je da će Tužilaštvo nakon saslušanja svjedoka, vještaka i na osnovu materijalnih dokaza uspjeti dokazati navode optužnice, na osnovu čega će optuženog Sud kazniti po zakonu. Prema optužnici, 29. augusta 2015. u popodnevnim satima u stanu, u Ulici Zuke Džumhura u naselju Koševsko Brdo došlo je do svađe Anese i optuženog. U tom stanu oni su nevjenčano živjeli, te je oštećena nakon svađe rekla da prekida vezu i da ga napušta. Mekić ju je prvo udario šakom u leđa, nakon čega je ona pala i zadobila lakše povrede. Djevojka se potom spakovala i krenula da izađe napolje iz stana. U tom trenutku Mekić je zgrabio makaze koje su mu se našle pri ruci, ubo je u leđa i otišao. Djevojka je prebačena u KUM bolnice Koševo, gdje joj je konstatovana povreda opasna po život.

Ova svjedokinja je nepovezano i nevoljno odgovarala na pitanja tužiteljice, priznavši da ju je optuženi ubo makazama. Rekla je da su nakon toga u stan došli Eldin Matulović i njena prijateljica. Na upit zašto je došlo do tuče, svjedokinja je izjavila da je to njena privatna stvar.

Odgovarajući na pitanja Mekićevog branioca Omara Mehmedbašića, Anesa je potvrdno odgovorila da je sa Edinom u vanbračnoj zajednici živjela devet mjeseci, te da još prema njemu ima emocije, voli ga i da bi željela da s njim nastavi život nakon izlaska iz zatvora iako se Mekić još nije razveo od bivše žene. Za incident koji se desio na Koševskom Brdu, u stanu njihovog prijatelja Eldina Matulovića, rekla je da se radilo o običnoj svađi.

Optuženi Mekić je potom rekao da je kriv samo zato što voli oštećenu, dodajući da stoji iza svoje riječi. Na upit sudije Huseina Delalića, rekao je da ju je nehotice povrijedio.

Svjedokinja Elvira Muminović, majka oštećene Anese, pojasnila je da se 2005. razvela od bivšeg muža s kojim je Anesa ostala da živi. Kazala je da posljednju godinu dana nije bila u kontaktu sa kćerkom, te da je o njenom ranjavanju saznala vidjevši na internetu novinski članak. Nakon toga, odmah ju je posjetila u bolnici.

“Rekla mi je da su se u posljednje vrijeme često svađali. Prilikom posljednje svađe kada je krenula prema vratima, došlo je do guranja i on je uzeo makaze i ubo je. U prvi mah mi je rekla da ga se boji. Oni su bili u vezi voljeli se. I jeste i nije bila u strahu”, rekla je Elvira Muminović.

Za naredno ročište koje je predviđeno za 16. februar planirano je saslušanje pet svjedoka, Edine Šljivo, Eldina Matulovića, Minele Džaferović, Harisa Imamovića i policajca Amera Omeragića.