Tužilaštvo BiH

Podignuta još jedna optužnica zbog krijumčarenja migranata

sud bih tuzilastvo

Optuženi je, nakon što je otkriven u krijumčarenju osoba na području mjesta Pilica, pokušao pobjeći, te su ga policijski djelatnici uspjeli savladati

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu zbog krijumčarenja neregularnih migranata, javlja Anadolu Agency.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Nedeljka Markovića, rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku.

“Optuženi se tereti, da je koncem mjeseca rujna/septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije R. Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državljana Iraka, među kojima je bilo i sedam malodobnih osoba. Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhićen i savladan”, navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i malodobnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.