Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora rudnika “Đurđevik” zbog goriva

sud tuzla

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja (RMU) “Đurđevik” Adnana Šabića (57), bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika Esada Hodžića (69), bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović kopex Lukavac” Nermina Alića (48) te protiv pravnog lica “Junuzović kopex” zbog postojanja osnovane sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel goriva u Rudniku tokom 2006. godine.

Optužnica je na potvrđivanje dostavljena Kantonalnom sudu Tuzla.

Optužnicom se Šabiću na teret stavlja da je tokom 2006. godine, dok je obavljao funkciju direktora RMU “Đurđevik”, postupao suprotno Statutu RMU “Đurđevika” i odredbama Zakona o javnim nabavkama te donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za 9 miliona litara dizel goriva za period od dvije godine.

Pri tome je, između ostalog, za izbor ponuđača kao kriterij u pozivu naznačio “dosadašnja saradnja”, što zakonski nije mogao biti ni kvalifikacioni ni kriterij za izbor ponuđača. Na taj način je firmu “Junuzović kopex” stavio u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače te je komsija za javne nabavke u Rudniku, cijeneći pri bodovanju i ovaj kriterij, izabrala ovu firmu bez obzira na to što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM na ukupnu cijenu za 9 miliona litara dizela.

Firma koja nije izabrana, a imala je jeftiniju ponudu i zadovoljavala sve druge kriterije iz poziva osim “dosadašnje saradnje”, je nakon žalbe i okončanja upravnog postupka tužila Rudnik i u sudskom postupku, pravosnažnom odlukom Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

U toku realizacije okvirnog sporazuma, u roku od dvije godine, firma “Junuzović kopex” je Rudniku isporučila oko 6,5 miliona litara dizel goriva te je u nepromjenjivom dijelu cijene goriva (marža i dr.) Rudniku nanesena šteta, a pribavljena imovinska korist ovoj firmi u iznosu od oko 350.000 KM.

Također, Šabić i Hodžić, kao odgovorna lica u RMU “Đurđevik” te Alić kao odgovorna osoba u firmi “Junuzović kopex”, uključujući i pravno lice “Junuzović kopex”, optužnicom se terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja.

Naime, iako svjesni da je u ponudi “Junuzović Kopex-a”, na osnovu čega je između ostalog ova firma i izabrana, naglašeno da su u strukturi promjenjivog dijela cijene goriva carina i carinsko evidentiranje naznačeni kao nula KM, tokom sedmičnih ugovora za dostavljanje goriva fakturisali su carinu i carinska evidentiranja te je takve fakture Rudnik plaćao.

Na taj je način “Junuzović kopex-u” pribavljena korist, a oštećen RMU “Đurđevik” za iznos od oko 395.000 KM jer je Rudnik u cijeni goriva platio, a ova firma državi nije platila carine. Također, Rudnik je oštećen i za iznos od oko dodatnih 83.000 KM na ime plaćenih carina koje su ukalkulisane u cijenu goriva, a koje je je “Junuzović kopex” platio kao obavezu državi.

Tužilaštvo je nadležnom sudu u optužnici predložilo da se Šabiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH, dok je sudu također predloženo da se firmi Junuzović kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosima od 350.000 KM iz prve tačke optužnice te iznos od oko 395.000 KM iz druge tačke optužnice, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.