Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja ljudi

sdu bih tuzilastvo

Među optuženima su i tri strana državljanina, a optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, čime su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od najmanje 70.000 KM, navode iz Tužilaštva BiH

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je podignuta optužnica u sklopu akcije kodnog naziva “Centar“. Sedam osoba se tereti za organizovanje grupe za krijumčarenje ljudi i ilegalnih migranata kroz teritoriju BiH. Među optuženima su i tri strana državljanina, a optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, čime su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od najmanje 70.000 konvertibilnih maraka (KM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv: Ahmeda Usman-Ali Maqsooda zvanog “Ali“ (rođenog 1993. godine u Pakistanu), Amina Alena zvanog “Kaka“ (1985. u Iraku), Javeda Raheema (1994. u Pakistanu), Anela Čomora zvanog “Ramo“ (1981. u Mostaru), Adele Čomor (1981. u Stocu), Anne Dumančić (1983. u Sarajevu) i Aziza Huskovića (1962. u Stocu). Sva tri strana državljanina nalaze se u pritvoru.

Optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva “Centar“, koju su zajednički više mjeseci provodili Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi, kao organizatori grupe, te trećeoptuženi kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama Evropske unije, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od organa krivičnog gonjenja, kažu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Republike Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prelaza.

Sprovođenjem istrage utvrđeno je da su optuženi tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70.000 KM. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.