Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv švercera duhana preko Save

uio-duhan1

Tužilac Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mirka Bernatovića (1970.) iz Donje Mahale, općina Orašje, Marinka Vincetića (1983.) iz Brčkog, nastanjenog u općini Orašje i Antonia Oršolića (1995.) iz Osijeka, nastanjenog u općini Orašje.

Po navodima optužnice, Bernatović i Vincetić se terete da su u aprilu ove godine, nakon prethodnog dogovora te neovlašteno nabavljenih šest vreća, odnosno 120 kg rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama, navedeni duhan dovezli do rijeke Save, granične linije prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući mjere carinskog i policijskog nadzora, izvan graničnog prijelaza u graničnom pojasu Basutska, namjeravali utovariti i prevesti u Hrvatsku, ali su ih u tome spriječili nadležni carinski i policijski organa, nakon čega je duhan oduzet.

Optuženi Bernatović i Oršolić terete se da su u maju ove godine, s ciljem da preko carinske linije prenesu robu čiji izvoz je zabranjen, nakon prethodnog dogovora te neovlašteno nabavljenih 10 vreća, odnosno 200 kg rezanog duhana, neobilježenog akciznim markicama, navedeni duhan dovezli do rijeke Save, granične linije prema Hrvatskoj, izbjegavajući mjere carinskog i policijskog nadzora, izvan graničnog prijelaza.

Nakon što su Bernatović i Oršolić jednu od dovezenih vreća duhana utovarili u čamac s namjerom da je prevezu u Hrvatsku u graničnom pojasu Basutska, u tome su ih spriječili nadležni carinski i policijski organi, nakon čega im je oduzet duhan.

Bernatović se tereti za produženo krivično djelo krijumčarenje, a Vincetić i Oršolić za krivično djelo krijumčarenje. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.