Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuta procedura za izručenje Sanjina Sefića

nesreca-sanjin-sefic

Iz Ministarstva pravde Republike Srbije potvrđeno je da su dobili zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, javlja BHRT.

Ministarstvo pravde Srbije će, prema daljoj proceduri, proslijediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju, kada bude dostavljena iz BiH, Višem sudu u Novom Sadu.

Taj sud će potom, kako je saopćeno iz Ministarstva pravde Srbije, utvrditi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje, koje definira Evropska konvencija o ekstradiciji. Nakon što Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, ministar pravde donosi konačnu odluku.

Prema odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, osobe se ne izručuju automatski, već se cijeni niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uvjeta koji moraju da budu ispunjeni.

– Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste i reguliran je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode osobe koje se traži – poručili su iz Ministarsva pravde Srbije.