Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija HNK medijima: Ne dolijevajte ulje na vatru

mup hnk skola
Foto: Bljesak.info
Ilustracija

MUP je Zakonom spriječen iznositi podatke unutar tekuće istrage, do trenutka kada će moći istupiti sa svim relevantnim činjenicama, stoji u saopćenju

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Marijo Marić pozvao je medije koji ovih dana izvještavaju o napadima u Stocu i Mostaru, da se suzdrže od senzacionalističkih napisa te da “ne dolijevaju ulje na vratu”.

U saopćenju za javnost MUP HNK-a je odbacio, kako se navodi, sve dezinformacije, insinuacije i nesuvisle optužbe, posebno navode s neprovjereno objavljenim pogrešnim imenima učesnika događaja nad kojima se intenzivno provodimo istražne radnje.

“Neodgovorno istupanje u javnost, politiziranje ponukano prikupljanjem jeftinih političkih bodova, kao i medijsko izvještavanje koje krši osnovne novinarske etičke kodekse pa i zakon, opasno usložnjavaju ionako visoke napetosti i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić poziva sve učesnike takvog javnog komuniciranja na odgovorno ponašanje unutar zakonskih odrednica”, poručili su iz kantonalnog MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Marijo Marić kazao je da Uprava policije MUP-a HNK-a, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Mostar intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti događaja i utvrđivanju identiteta izvršitelja i u Mostaru i u Stocu, u istrazi koja je već dala konkretne operativne rezultate.

Međutim, za razliku od spomenutih pojedinaca, MUP je Zakonom spriječen iznositi podatke unutar tekuće istrage, do trenutka kada će moći istupiti sa svim relevantnim činjenicama, stoji u saopćenju.

“Po okončanoj kriminalističkoj obradi javnost ćemo upoznati sa svim potrebnim pojedinostima u oba slučaja, a ovim putom pozivam i medije i pojedince koji se osjećaju pozvanima komentirati predmetne događaje da se suzdrže od ostrašćenosti i ‘dolijevanja ulja na vatru’ jer ti postupci neminovno vode dezavuiranju javnosti što potencijalno može polučiti dodatne negativne efekte i proširiti razmjere ionako neželjenog stanja”, izjavio je ministar Marić.

Dodao je kako su unutrašnji poslovi resor kojemu je u zadatak stavljena sigurnost Kantona i kako “iznošenje nepotpunih, netačnih i izmijenjenih informacija povlači za sobom i zakonsku odgovornost, ali i kako može poremetiti tok istrage koju policija provodi u skladu s profesionalnim standardima”.