Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Sarajevu

Nakon šest godina počelo suđenje Delimustafiću i ostalima, intervenisala Hitna pomoć

alija delimustafić
Foto: BIRN BiH
Optuženi Alija Delimustafić i njegov branilac ispred zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu

Uz Aliju Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Ševala Arnautović i Hamdija Habul, te nekoliko pravnih lica

Nakon desetina odlaganja i više od šest godina od njenog potvrđivanja, u sarajevskom Kantonalnom sudu je čitanjem optužnice počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, piše Detektor.ba.

Nakon što je uzeo podatke optuženih i saopštio im njihova prava, predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović je zatražio od tužioca da pročita optužnicu.

Delimustafićev branilac Ifet Feraget je prigovorio uz navode kako ranije tražio da mu se dostavi tehnički uređena optužnica, jer se u činjeničnom opisu nalaze lica koja nisu u ovom postupku, kao i da se u sudnici nalaze lica koja nisu obuhvaćena optužnicom.

Uz Aliju Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Ševala Arnautović i Hamdija Habul, te nekoliko pravnih lica.

Tužilac Samir Selimović je naveo da čita optužnicu koja je potvrđena 6. oktobra 2017. Prema dijelovima optužnice koje je pročitao Selimović, Alija Delimustafić je organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, čiji su članovi svjesno i s htijenjem postali i drugi optuženi u ovome predmetu.

“Alija Delimustafić je kao organizator i rukovodilac grupe za organizovani kriminal, koristeći svoj društveni uticaj, prvenstveno u policijskim i pravosudnim krugovima, kao bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH (…) osmišljavao načine, donosio odluke i davao upute za izvršenje krivičnih djela i radnji, s drugim članovima dogovarao i planirao izvršavanje krivičnih djela i radnji, s drugim članovima izvršavao dogovorene radnje“, pročitao je Selimović.

Prema navodima optužnice koji su danas pročitani, Lejla Fazlagić-Pašić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu je poduzimala radnje s ciljem sticanja prava vlasništva na nekretninama. Juso Škrijelj, dugogodišnji prijatelj i osoba od najvećeg povjerenja Alije Delimustafića, te zakonski zastupnik i vlasnik više pravnih lica, nezakonito je pribavljao, primao, držao i raspolagao nekretninama i novcem za koje je znao da su pribavljeni izvršenjem krivičnog djela.

Izet Musić je, kako je pročitano, po zahtjevu Alije Delimustafića i Škrijelja podizao u svoje i u ime pravnih lica fiktivne tužbe, a Zoran Lončar, Nihad Druškić, Zaim Spahović učestvovali su u fingiranim parničnim postupcima i prevarno zaključivali ugovore o kupoprodaji nekretnina. Emir Karača, Murisa Makarević i Kemo Kapur su, kako se navodi, po zahtjevima i nalozima Delimustafića i Fazlagić-Pašić, postupali kao advokati u sudskim i drugim postupcima, iako su znali da su takvi postupci fingirani i usmjereni ka ostvarivanju ciljeva grupe za organizovani kriminal.

Sudsko vijeće je donijelo odluku o razdvajanju postupka u odnosu na Edina Arnautovića. Nakon što se njegov branilac Izet Baždarević nije pojavio u sudnici na vrijeme, Arnautović je odbio dati saglasnost da ga u međuvremenu zastupa drugi branilac. Nakon toga je napustio sudnicu i pozlilo mu je, zbog čega je interevenisala Hitna pomoć, a potom je donesena odluka o razdvajanju postupka.

Tužilaštvo se usprotivilo uz konstataciju da je Edin Arnautović nedavno medicinski vještačen, kada je utvrđeno da je sposoban za suđenje.

Sudija Todorović je rekao da će se, po naredbi predsjednika Suda, pretresi održavati svakog utorka.

Naredno ročište je zakazano za 16. april, kada će Kantonalno tužilaštvo nastaviti sa čitanjem optužnice.