Crna hronika

Bugojno

Policija provjerava nove dojave o ubistvu bebe

01/12/2021

Zasad je sigurno da je beba rođena živa, što su također pokazali nalazi obdukcije

Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) provjeravaju nove dojave i analiziraju postojeće u slučaju ubistva bebe čije je tijelo pronađeno 5. septembra u rijeci Vrbas u Bugojnu.

Glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBK Hasan Hodžić kazao je kako istražitelji čine sve da otkriju počinitelje.

“Policija aktivno radi na ovom slučaju. Obavljamo analizu mjera koje su poduzete dosad i na osnovu kojih planiramo daljnje aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje predmetnog događaja. Toliko mogu reći u ovoj fazi istrage”, rekao je Hodžić.

S obzirom na stepen raspadnutosti tijela, policija vjeruje da je beba u rijeku ubačena na uzvodnom području koje se proteže sve do Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Prije nekoliko dana obdukcija je pokazala da je uzrok smrti djeteta utapanje.

Zasad je sigurno da je beba rođena živa, što su također pokazali nalazi obdukcije. Provjera bolnica, domova zdravlja i porodilišta nije donijela pomak u istrazi, a vjeruje se da porođaj nije izvršen pod liječničkim nadzorom.

U zadnjih desetak godina na području SBK zabilježena su tri slučaja čedomorstva. Dva su bila u Vitezu, od kojih je ono najstarije riješeno, dok je slučaj iz marta 2015. godine, u kojem je tijelo novorođenčeta pronađeno u napuštenom kamenolomu u viteškom mjestu Veliki Mošunj, još uvijek neriješen.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.