Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija u BiH bez naloga prisluškuje njima “zanimljive osobe”

akcija setac

Ulaganjem materijalnih dokaza obrane, u Sudu BiH je nastavljeno suđenje Svetozaru Perućici i još 13 optuženih koji se terete za pripadnost organiziranoj grupi koja se bavila međunarodnim krijumčarejem droge, a koji su uhapšeni prošle godine u akciji kodnog naziva Šetač 2.

Advokatica Nada Dalipagić koja brani optuženog Jozu Rašića je na zadnjem ročištu uložila u spis dokument PU Mostar u kojem je navedeno da je Rašićev šurjak Tihomir Jurić prijavio krađu golfa.

Kako je pojasnila Dalipagić, policajac Jakov Miličić, koji je saslušan kao svjedok optužbe, je tokom davanja iskaza naveo da je Rašić dolazio i tražio auto svog šurjaka i prijavio da ga prate „neki kriminalci”, piše Dnevni list.

Također, Dalipagić je kao dokaz odbrane uložila i optužnicu Tužiteljstva u Zagrebu protiv osoba iz Hrvatske, koje se terete za isto kazneno djelo kao i uhapšeni u akciji Šetač 2.

U okviru istrage u ovom predmetu u tri navrata je zaplijenjeno više od 110 kilograma skunka, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina hiljada maraka

Zagrebačko tužiteljstvo, kako je pojašnjeno, u svojoj optužnici nije navelo nikog od uhapšenih u ovoj akciji na području BiH. Branitelj optuženog Vuka Vujovića, advokat Jovan Čokorilo, je kao dokaz uveo nalaz o vještačenju postotka THC-a (psihoaktivne supstance) u drogi iz drugog predmeta, koju je Tužiteljstvo greškom uvrstilo u dokaze protiv Perućice i ostalih. Čokorilo je naveo da je na osnovu tog dokaza potvrđena optužnica i da je bio uvršten u dokazne prijedloge sve do ročišta na kojem su odbrane optuženih uočili da se radi o dokazu iz drugog predmeta, zbog čega je optužba odustala od njegovog provođenja.

Braniteljica Tatjana Savić, koja zastupa optuženog Srećka Trifkovića je zatražila je da joj se dostavi zahtjev MUP-a RS-a za provođenjem posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanje telefona optuženih, kako bi taj dokument uvela u dokaze odbrane.

Ovaj problem inače, je odbrana optuženih prvi put istakla u jednom od prethodnih ročišta, pojasnivši da policija bez dokaza prisluškuje njima interesantne osobe. Jedan od advokata Senad Kreho je zatražio da putem video-linka iz Crne Gore svjedoči Srđan Robović, ali je dobio odgovor da crnogorsko pravosuđe nema opremu za video-konferenciju.

Pored Svetozara Perućice, Rašića, Trifkovića i Vuka Vujovića, na optuženičkoj klupi sjede još Neđeljko, Saša, Milenko i Siniša Kuljić, Marko i Miloš Govedarica, Marko Dunđer, Bojan Puhalo, Davor Miličević i Zoran Bandur. U optužnici je navedeno da su Perućica i Neđeljko Kuljiću cilju pribavljanja imovinske koristi, organizirali i rukovodili grupom koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske od studenog 2013. do početka lipnja prošle godine vršila krijumčarenje veće količine skunka.

U okviru istrage u ovom predmetu u tri navrata je zaplijenjeno više od 110 kilograma skunka, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina hiljada maraka.