Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "bumerang"

Policija zaplijenila vozila vrijedna više od milion KM koja pripadaju Arnautoviću i Magliću

zapljena

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, vrijednost zaplijenjenih vozila veća je od milion KM

Tokom pretresa koji su izvršeni na više lokacija u Kantonu Sarajevo po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su, u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Organizovani kriminal” u vezi sa “Neovlaštenim prometom opojnih droga”, zatim “Neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima vojne opreme” i “Pranjem novca”, propisanim Krivičnim zakonom BIH, za koja su osumnjičeni A. A. i A. M. iz Sarajeva, proveli akciju “Bumerang” kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli:

– pet skupocjenih motornih vozila (Mercedes G klasa, Audi A6, Range Rover, BMW, Nissan Qashqai), zatim četiri motocikla, veću količinu novca, mobilnih telefona, laptopa, prenosnih uređaja, kao i dokumentacije o prometu pokretne i nepokretne imovine, novčanih transakcija, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz za kriminogene aktivnosti navedenih lica.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine nastavljaju dalje aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, vrijednost zaplijenjenih vozila veća je od milion KM.

“Istražne aktivnosti koje koordinira tužiteljica iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, usmjerene su na identificiranje imovine za koju postoji sumnja da potiče od nezakonito stečene imovinske koristi, osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, korupciju, neovlašten promet velikih količina opojnih droga i druga teška krivična djela.

Pronađeno je i identificirano 5 skupocjenih motornih vozila, 4 motocikla, odrđeni iznosi novca, kao i drugi predmeti i dokumentacija, u vlasništvu osumnjičenika ili sa njima povezanih osoba, a tokom postupka bit će izuzeta i deponovana do okončanja postupka.​

Uporedo sa krivičnom istragom, provest će se i detaljna finansijska istraga, kojom će se istraživati stečena imovina osumnjičenih osoba”, saopštili su iz Tužilaštva.

Nakon što su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Državnog tužilaštva, u srijedu uhapsili Admira Arnautovića i pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudina Gačanovića, a pokrenuli potragu za odbjeglim Adnanom Maglićem, akcija MUP-a nastavljena je i danas.

Akcija MUP-a, kodnog naziva “Bumerang”, odnosi se na pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnih djela, kao što su skupocjena vozila, nekretnine, novac i druge pokretne i nepokretne stvari veće materijalne vrijednosti, objavljeno je ranije danas.