Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Portiru koji je hladnokrvno ubio Islama Ahmetovića 14 godina robije

slavonija_pozar

Zbog ubistva Islama Ahmetovića (25) počinjenog u junu mjesecu prošle godine u nekadašnjem objektu salona namještaja „Slavonija Di“, Valter Topčić (59) osuđen je na 14 godina zatvora.

Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić – Rizvanović prihvatilo je sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisao Topčić te mu je zbog ubistva Ahmetovića izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina, piše Dnevni list.

Odlukom Vijeća, Topčić je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, jer je isti lošeg imovnog stanja.

Od olakšavajućih okolnosti za optuženog, uzeta je činjenica da nikada prije nije osuđivan te da je odlikovan visokim vojnim odličjima, dok je otežavajuća bio način počinjenja krivičnog djela i bezosjećajnost, kako je to rečeno, prema ubijenom Ahmetoviću. Vijeće je utvrdilo da je sporazum o priznanju krivice potpisan dobrovoljno i s razumijevanjem.

Ranije je ročište u dva navrata odgađano, jer se Topčić žalio na zdravstvene probleme. Žalio se da nije u stanju izjasniti se o potpisanom sporazumu, pa je Sud naložio vještačenje liječnika interniste.

Nakon završenog vještačenja, Sud je dobio obavijest da nisu utvrđene nikakve poteškoće zbog kojih bi optuženi imao opravdanje za izbjegavanje sudskih ročišta.

Topčića optužnica tereti da je 18. juna prošle godine između 13 i 14 sati u nekadašnjem salonu namještaja „Slavonija Di“, u kojem je radio kao čuvar, zatekao Ahmetovića i njegovog rođaka Sandra Nicu (25) koji su tu došli s namjerom da prikupe sekundarne sirovine, nakon čega je povikao: „Stanite, majku vam j….“, te iz pištolja „browing“ ispalio hitac u zrak.

Ahmetović je stao, nakon čega ga je Topčić drškom pištolja počeo udarati u glavu, a nije se obazirao ni kad mu se on obratio riječima „Nemoj me udarati, zovi policiju“.

Nakon toga je iz neposredne blizine ispalio hitac u Ahmetovićevu glavu. Sve je vidio Nice koji je uspio pobjeći. Topčić je nakon toga, kako bi prikrio krivično djelo koje je uradio, podmetnuo požar u objektu zapalivši jednu zavjesu.

Došlo je do požara širokih razmjera koji je prijetio i stanovništvu, a tijelo ubijenog Ahmetovića pronađeno je potpuno izgorjelo.

Osim objekta “Slavonija Di” izgorjela su tri automobila parkirana u neposrednoj blizini, prikolica za vozilo te dio susjedne kuće. Ukupna načinjena šteta procijenjena je na 203.000 maraka.