Posuđivanje para za vraćanje dugova, a ne zapošljavanje u OSBiH?!

akcija-sipa

Svjedočeći pred Državnim sudom, Sead Duraković, optužen za nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, kazao je da je posuđivao novac od određenih osoba, ali kako bi vratio ranije dugove, a ne da bi omogućio zaposlenje u Oružanim snagama BiH (OS BiH).

Duraković je naveo da je bio žirant osobi koja je podigla kredit, ali koji nije redovno vraćan, nakon čega mu je blokiran račun u banci zbog naplate 33.000 konvertibilnih maraka.

“Zbog toga nisam mogao podići kredit, a kćerka mi se razboljela i za njeno liječenje sam potrošio više od 30.000 KM. Mjesečno mi je trebalo 4.000. Ljudi su se raspitivali kako da uđu i konkurišu u Oružane snage, a pri tome su mi nudili bilo kakvu pomoć. Novca mi je trebalo, te sam zbog toga posuđivao od njih, a ne kako bi dobili posao”, izjavio je optuženi Duraković i dodao da je vratio sve posuđene pare.

Duraković je dodao da nikome nije garantovao zaposlenje.

“Svi su me znali i tražili kao komandanta iz Bihaća, zato što sam jedini bio s tih prostora, i pitali me kako da uđu u Oružane snage. Svakome sam rekao da prate konkurse, dostave dokumentaciju za prijem, što je bilo i na internetu, nekima da angažuju trenere za vježbe i trčanje, te se na taj način najbolje što mogu pripreme. Svima sam rekao da ću im pomoći, ali što se tiče dokumentacije, i govorio im koji papir moraju zamijeniti, i savjetovao ih šta da pripreme. Za posao nisam garantovao nikome”, pojasnio je Duraković.

Durakovića, visokopozicioniranog oficira u OS BiH, optužnica tereti da je od jula 2011. do kraja septembra 2014. godine u kontinuitetu obećavao, u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu, protuzakonito posredovanje i da će omogućiti licima da se zaposle u OS BiH. Optužnica tereti Seada Fazlića da je pomagao Durakoviću u izvršenju djela.

Za drugooptuženog Fazlića, Duraković je rekao kako mu nikada nije donio novac od komšije Mirsada Jašaragića, već da se radilo o dokumentima, ali je dodao da mu Jašaragić jeste posudio novac.

Na pitanje tužioca Kasima Halilčevića da li su ugovori o pozajmicama, koji su ovjereni kod notara, tri puta veći od pozajmljenog iznosa, Duraković je odgovorio negativno, te pojasnio da se “sve slažu u fening”. U unakrsnom ispitivanju tužioca, kazao je da je neke dugove vratio prije, a neke poslije podizanja optužnice.

Na ovom ročištu u svoju korist je svjedočio i optuženi Fazlić, koji je naveo da je Jašaragić samo od njega zatražio da se s Durakovićem nađe na kafi.

“Nosio sam kovertu veličine fascikla tri puta, jednom od Durakovića prema Jašaragićima, i dva puta obratno. Ne znam šta je bilo u kovertama, niti me ikada interesovalo”, rekao je Fazlić i dodao da je tužilac od njega tokom istrage tražio da kaže kako je vidio predaju novca.

Kao svjedok Odbrane saslušan je Rusmir Mrkvović, koji je, kako je ispričao, bio predsjednik Komisije za promjenu kategorije u čin podoficira u Oružanim snagama tokom 2012. i 2013. godine. Svjedok je rekao da Duraković nije bio član ove komisije, niti je ulazio u prostoriju u kojoj se radilo s kandidatima. Svjedok nije znao reći da li je Duraković bio član Komisije za prijem novih vojnika.

Nastavak suđenja Durakoviću i Fazliću planiran je za 17. oktobar.