Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje

Potresno svjedočenje patronažne sestre iz Sarajeva

policajci – kontejner

Njena majka, kojoj je kazala da je bebu ostavila u bolnici, povezala je sve nakon što je na TV-u vidjela priču o pronađenoj bebi, nakon čega se Berina slomila i sve priznala

– Ispričala mi je da je po izlasku iz bolnice sjela na zidić na stanici u ulici Sutjeska, čekajući autobus, jer nije bilo taksija. Razmišljala je da bebu da u dom, ali je ustala i bebu spustila u kontejner – ovo je u nastavku suđenja Berini Džindo (39), koja se tereti za čedomorstvo u pokušaju, izjavila Atija Merdžanović, patronažna sestra u Zavodu za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, prenosi Dnevni avaz.

Džindo je, naime, u novogodišnjoj noći u kontejner u centru bh. prijestonice bacila svoju tek rođenu bebu. Merdžanović je tokom šokantnog svjedočenja ispričala da joj je Džindo kazala da je na Ciglanama razmišljala i da se vrati po bebu, ali to, ipak, nije učinila. Svjedokinja je kazala da je 3. januara faksom dobila adrese majki i novorođenčadi koje treba obići te da je među njima bila i adresa Džindo.

– Negdje oko 11.30 sati stigla sam pred kuću, gdje su mu dočekali njena majka i mlađi sin. Budući da sam i ranije dolazila, pitala sam: “Ima li ovdje kakvih bebara?”, a njena majka, koja mi je izgledala zabrinuto, kazala mi je: “Ne znate šta nas je snašlo” – kaže svjedokinja.

Prema njenim riječima, popela se na sprat do Berine te je zamolila majku i mlađeg sina da ih ostave nasamo. Merdžanović je kazala da se Džindo normalno pozdravila, nakon čega je pitala: “Šta to bi?”

– Ispričala mi je da isprva nije znala da je trudna te da je poslije krila trudnoću, za koju su znali samo majka i prijateljica. Tada mi je kazala kako je i gdje ostavila bebu, što me šokiralo – rekla je Merdžanović.

Njena majka, kojoj je kazala da je bebu ostavila u bolnici, povezala je sve nakon što je na TV-u vidjela priču o pronađenoj bebi, nakon čega se Berina slomila i sve priznala.

– Ja sam joj kazala da slučaj moram prijaviti glavnoj sestri, što sam i učinila. Rečeno mi je da ostanem u kući ukoliko sam sigurna. Berina je, zaista, bila normalna i nije pravila probleme. U međuvremenu je došla i policija te smo obje otišle u stanicu, gdje smo u različitim prostorijama dale izjave – pojasnila je Merdžanović.

Svjedokinja je na kraju kazala da ne zna precizno zbog čega je Džindo odlučila da ostavi bebu u kontejneru.

– Ja sam nju i za vrijeme trudnoće obilazila. Kroz priču znam da su razlog, vjerovatno, loši socijalni uvjeti. Poznato mi je da je riječ o samohranoj majci te da je porodica živjela od očeve penzije – zaključila je Atija Merdžanović.

Omar Mehmedbašić, advokat Berine Džindo, otkrio nam je da je odbrana već stupila u pregovore s Tužilaštvom o sklapanju sporzuma o priznanju krivice. Mehmedbašić nije želio iznositi detalje.