Potvrđena odluka o izručenju Sefića BiH

sefic-nesreca

Apelacijski sud u Novom Sadu pravosnažno je odlučio da državljanin Bosne i Hercegovine Sanjin Sefić, koji se sumnjiči da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu 10. oktobra navečer usmrtio dvije djevojke, bude izručen BiH.

Tom odlukom odbijena je žalba Sefićeva branitelja i potvrđeno rješenje Višeg suda u Novom Sadu kojom je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje BiH Sefića zbog kaznenog djela teško djelo protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi, prenosi Tanjug.

U saopštenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se kako će spisi predmeta u najkraćem roku biti dostavljeni Ministarstvu pravde Srbije, jer konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde.

Sefić je nakon nesreće 10. oktobra pobjegao, da bi dva dana kasnije bio uhapšen u Srbiji na temelju međunarodne tjeralice raspisane po naredbi županijskog suda u Sarajevu.

Inače, organi BiH vode postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu s saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja kaznenog djela.

Kako su prenijeli mediji to su AD (29) iz Sarajeva, N.S. (28) iz Foče i SS (22) iz Sarajeva.

U dvorištu porodične kuće N.Š, nađen je automobil “golf 6” koji je, prema podacima policije, korišten za izvršenje kaznenog djela, a čiji je vlasnik A.M. iz Sarajeva.