Općinski sud u Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv Amine Omeragić: Tereti se za razbojništvo i ubistvo ih nehata

amina omeragic (1)

U optužnici je postupajući tužilac predložio Sudu produženje pritvora optuženoj

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Amine Omeragić (54) zbog krivičnih djela razbojništvo i prouzrokovanje smrti iz nehata, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

Optužena se tereti se da je 7. novembra 2016. godine došla do stana u vlasništvu 85-godišnje Maide Gogalija u ulici Edhema Eke Džubura, općina Ilidža, u koji je ušla, lažno se predstavljajući da je poznaje.

Kako se u optužnici navodi, nakon što je oštećena napravila kafu, optužena joj je u kafu krišom stavila neutvrđenu količinu lijeka klozapin od kojeg je Gogalija nedugo nakon toga preminula.

Optužena je, potom iz stana oštećene uzela dva zlatna prstena, jedan zlatni lančić i oko 200 KM.

U optužnici je postupajući tužilac predložio Sudu produženje pritvora optuženoj. Istovremeno, predložio je Sudu saslušanje deset svjedoka i šest vještaka, te izvođenje više od 30 materijalnih dokaza.

Sličnu pljačku ponovila dvije godine kasnije

Omeragić je u Zenici, u julu 2018, staricu N.K. uspavala tabletama i pokrala u njenom stanu.

Omeragić se nesretnoj ženi lažno predstavila govoreći joj da je poznaje, nakon čega joj je ušla u stan i razgovarala s njom.

– Zatim je iskoristila pogodan momenat i u šoljicu s kafom stavila tablete kojim je uspavala oštećenu, nakon čega je, iskoristivši takvo stanje, ukrala zlatni nakit, novac i kafu – stajalo je tada u izvještaju MUP-a ZDK.

Slučaj je tada policiji prijavila staricina kćerka, koja ju je u stanu zatekla u nesvjesnom stanju. Odmah je pozvala Hitnu pomoć, a nakon toga N.K. je prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica gdje je i zadržana na liječenju.

– Zenički ljekari konstatirali su joj povrede na lijevoj strani tijela u obliku modrica i krvnih podljeva, a koje su nastale, najvjerovatnije, usljed ležanja na podu – pojasnili su tada iz policije.

Nakon povratka iz bolnice, Zeničanka je primijetila da joj s obje ruke nedostaju četiri zlatna prstena, novac iz ormara i to u iznosu od 300 eura i 200 maraka, te određena količina kafe. Odmah po prijavi, pripadnici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave i MUP-a ZDK poduzeli su sve mjere na rasvjetljavanju krađe i došli do saznanja da se u vezu sa slučajem može dovesti Omeragić, koja je tada boravila u Zenici. Brzo je locirana i uhapšena, a u stanu je policija tada pronašla i predmete koji su ukradeni prilikom krađe.