Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo zhk

Potvrđene sumnje istražitelja: Utvrđen uzrok smrti osmero mladih kod Posušja

Rakitno: Posljedni ispraćaj šestero mladih koji su poginuli u novogodišnjoj noći
01.01.2020., Rakitno - Posljedni ispracaj sestero mladih koji su tragicno stradali u novogodisnjoj noci. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U Tužilaštvu se još čeka nalaz vještačenja vještaka protivpožarne zaštite i zaštite na radu, koji je bio na uviđaju i koji će utvrditi način na koji je došlo do ulaska smrtonosnog plina u prostoriju gdje su boravili

Toksikološka analiza uzoraka iz krvi osmero mladih ljudi stradalih u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo u Općini Posušje potvrdila je da je smrt kod svih stradalih nastupila gušenjem izazvanim ugljen-monoksidom.

“Analiza krvi svih osam osoba potvrdila je da je kobnog jutra došlo do intoksikacije ugljen-monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna”, rekao je za Anadoliju glavni tužilac Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona Josip Aničić.

U Tužilaštvu se još čeka nalaz vještačenja vještaka protivpožarne zaštite i zaštite na radu, koji je bio na uviđaju i koji će utvrditi način na koji je došlo do ulaska smrtonosnog plina u prostoriju gdje su boravili. Naime, dodatno će se izvršiti vještačenja dimnjaka u vikendici kao i agregata za koji se sumnja da je ispustio smrtonosni gas.

Podsjećamo, osmero mladih iz Posušja slavilo je Novu godinu u vikendici u mjestu Tribistovo te su ostali budni do četiri sata prvog dana 2021. godine. U 10 sati prijatelji iz susjedne vikendice su ih pronašli mrtve.

U nezapamćenoj tragediji život su izgubili Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković. Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju.

Kasnija obdukcija tijela pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju, a što je potvrđeno i toksikološkim nalazom.