Globus

koronavirus

Kina bilježi najveći skok novozaraženih u posljednjih deset mjeseci

14/01/2021

Nacionalna zdravstvena komisija je saopćila da je danas zabilježeno 138 novih slučajeva koronavirusa, u poređenju sa srijedom, kada je bilo 115 i to je najveći skok od 5. marta, navodi Reuters

Kina je zabilježila najveći skok oboljelih u odnosu na posljednjih deset mjeseci, pošto se broj inficiranih koronavirusom u sjevernoistočnoj provinciji Heilongjiang skoro utrostručio u odnosu na prošlu sedmicu, što je izazvalo strah kod zdravstvenih radnika uoči velikog praznika, Kineske nove godine koja je 12. februara.

Nacionalna zdravstvena komisija je saopćila da je danas zabilježeno 138 novih slučajeva koronavirusa, u poređenju sa srijedom, kada je bilo 115 i to je najveći skok od 5. marta, navodi Reuters.

Preminula je jedna osoba, što je prvi smrtni slučaj u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta još od polovine maja.

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije stigao je danas u kineski grad Wuhan, odakle je, kako se vjeruje, potekao korona virusa krajem 2019. godine, kako bi istražio porijeklo pandemije, objavila je kineska državna televizija.

Tim će provesti oko mjesec dana u tom gradu, uključujući dvije sedmice u karantinu.

Peter Ben Embarek, vodeći stručnjak WHO-a za životinjske bolesti prenosive na druge vrste, predvodi tim od deset nezavisnih eksperata.

Vijetnamski biolog Hung Nguyen, koji je dio tima, rekao je za Reuters da ne očekuje restrikcije u radu grupe u Kini.

Po okončanju karantina tim će provesti dvije sedmice ispitujući ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i pijace morske hrane u Wuhanu gdje se, kako se vjeruje, pojavio novi patogen, dodao je Hung.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.