Ilija ubio “Dječaka sa planine” zbog vode, želio presuditi i njegovom ocu

djecak sa planince
Ilija Milić (u krugu) i ubijeni Vasilj Knežević

Ilija Milić (71), osumnjičen za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35) i pokušaj ubistva njegovog oca Nedeljka Kneževića (91), sproveden je u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Dežurni tužilac Dijana Kukobat, nakon saslušanja osumnjičenog, odlučiće o eventualnom zahtjevu za jednomjesečnim pritvoranjem osumnjičenog.

Ubistvo se dogodilo prekjuče ujutro u blizini porodične kuće osumnjičenog, u zaseoku Pilipovina kod Kruševog Brda, nadomak Kotor Varoša.

Motiv ubistva je dugogodišnja svađa zbog vode, javlja portal Srpskainfo.

Ilija Milić je, kako se saznaje pokušao, ubiti i Nedeljka, Vasiljevog oca, ali nije uspio. Otac se spasio tako što je pobjegao u kuću.

Uviđaj je obavila dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dijana Kukobat, koja je kratko izjavila da se radi o jako komplikovanom slučaju, te da će javnost biti informisana naknadno.

Mještani zaseoka u kojem se dogodila tragedija, a koje broji svega par kuća, pričaju da se oko 9 ujutro čuo prvi rafal, a zatim još dva.

– Otišla sam da zavežem kobilu i tada se čuo prvi rafal iz pravca Ilijine kuće. Kasnije se nije čulo ništa. Ušla sam u kuću da spremim doručak i čula drugi rafal. Ovoga puta rafal je bio sa suprotne strane, gdje je kuća Vasiljevog oca – rekla je jedna od mještanki.

Izvor blizak istrazi ispričao je da je Ilija prvo sačekao Vasilja da pusti krave iz štale, a zatim ga izrešetao i ubio na mjestu.

– Mladić je otišao do svoje štale kako bi pustio krave na ispašu, a Ilija se sakrio iza bukve. Kada je vidio da mu prilazi Vasilj ispalio je kratki rafal i ubio ga. Usput je pogodio i dvije krave – ispričao je izvor iz istrage.

Krvavom pohodu Ilije tu nije bio kraj.

– Nakon što je ubio Vasilja otišao je niz brdo do kuće Vasiljevog oca i ispalio nekoliko rafala. Na sreću, Vasiljev otac Nedeljko uspio je da se spasi tako što je utrčao u kuću – objasnio je izvor iz istrage.

Ubica je nakon svega otišao do svoje kuće i pozvao policiju.

Dječak sa planine

Mještani dodaju da je Vasilj bio heroj zbog načina na koji je živio i vodio brigu o svom ocu.

– Zvali smo ga Dječak sa planine. Otišao bi na obronke Vlašića sa svojih 40 krava i ne bi silazio dolje – rekao je jedan od mještana.

On je dodao da je Knežević bio pošteni gorštak, koji nikome nije smetao, sem tom starcu Iliji.

Jedan od rođaka nesretnog momka ispričao je da su mnogi dokumentarni filmovi snimljeni o životu Vasilja, a čak ga je jedne prilike trebala posjetiti i princeza Dijana.

– Vasilj je imao teško detinjstvo, a zaostala mina mu je sa 12 godina raznijela ruku, tako da je bio invalid veći dio života. Nikada nije rasvijetljeno ko je postavio minu u kasetofon koji je vidio Vasilj, ali smo sumnjali – ispričao je jedan od Kneževićevih rođaka, sa kojima smo razgovarali.

Slupao automobil i zapalio sijeno

Izvor blizak istrazio pojasnio je da je prije pet dana Vasilj Knežević kamenom razbio šajbu na automobilu „mitsibuši pajero“ od Ilije Milića, a zatim mu je zapalio i sijeno.

– Isti dan je Knežević bio uhapšen i tužilac je naložio da se u redovnoj proceduri protiv njega dostavi izvještaj za krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari – rekao je naš sagovornik.