Crna hronika

Tužilaštvo TK

Predložen jednomjesečni pritvor za Seada Žilu, prevario dvije osobe za 43.000 KM

30/10/2020
FOTO: Ilustracija

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog

Postupajući tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla predložio određivanje jednomjesečnog pritvora za Seada Žilu (57), trenutno nastanjenog u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prevare u privrednom poslovanju, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Žilo je osumnjičen da je tokom 2019. godine kao direktor i predstavnik firme „Winsdour Group“ d.o.o Zavidovići, koju je preuzeo tokom 2019. godine, lažno prikazivao podatke i dvije osobe doveo u zabludu te oštetio ih za određene iznose novca i druge imovine, kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle, bio u kontaktu s dvjema osobama, iz Cazina i Bileće, lažno im predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili stvarima, što su ovi obrtnici i učinili, iako je znao da radne mašine neće ni nabaviti niti isporučiti. Tako je osobu iz Cazina oštetio za oko 29.000 KM, dok je šteta koju je nanio obrtniku iz Bileće 14.000 KM.

Prevarom u privrednom poslovanju pribavio jei firmi „Windsdour Group“ protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 43.000 KM.

Pripadnici Federalne uprave policije iz terenskog ureda u Tuzli su izvršili pretres prostorija koje koristi te osumnjičenog lišili slobode 28. oktobra 2020. godine. Obavljena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, on proslijeđen u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.