Biznis

potpisan sporazum

Grant od pet miliona eura podrška za mala i srednja poduzeća

30/10/2020

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja poduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije COVID-19

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u gospodarstvo za saniranje posljedica COVID-19.

Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a Biancom Clausten, a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja poduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije COVID-19.

Bevanda je naglasio je da je ovo velika pomoć za gospodarstvo u BiH te istaknuo da je KfW jedan od važnijih finansijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

– Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o financiranju od 27. februara 2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Europskog fonda BH za kreditni program za smanjenje posljedica od COVID-19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija – naglasio je Bevanda.

Podsjetio je da je sudjelovanje BiH u Evropskom fondu donacija švicarske vlade u iznosu od 8,2 miliona eura, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.

Bevanda je naglasio da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata te izdvojili sredstva da bi pomogli gospodarstvu u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa COVID -19 i propisanih epidemioloških mjera, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.