Tužilaštvo TK

Predložen jednomjesečni pritvora za Omera Đikanovića

omer đikanović izazvao požar u murexu
murex

Omer Đikanović je osumnjičen da je, radeći kao čuvar u Murexu, otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi, otuđio novac

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Omera Đikanovića (43), s područja općine Srebrenik, zbog postojanja osnovane sumnje da je 17. septembra u prostorijama firme Murex Špionica počinio produženo krivično djelo teška krađa u sticaju s krivičnim djelom paljevina. Osumnjičeni Omer Đikanović je od dana izvršenja krivičnog djela do 30. oktobra bio u bjekstvu, kada se predao službenicima MUP-a TK.

Omer Đikanović je osumnjičen da je pomenutog dana u večernjim satima, radeći kao čuvar u pomenutoj firmi, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi, otuđio novac i pribavio sebi korist u iznosu od oko 14.000 KM.

Nakon toga je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio plamenik i izazvao požar u objektu. Tom prilikom je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od milion KM. Također, požarom je izazvao i štetu velikih razmjera na objektu čija vrijednost se trenutno procjenjuje.

Omer Đikanović potom je ispred objekta firme ušao u službeni automobil “renault megane” i udaljio se sa mjesta događaja.

Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu. Osumnjičeni je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Istraga u tom predmetu je i dalje u toku, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.