Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijetnje uoči Bajrama

Predložen pritvor za Simbada Bajrektarevića, osumnjičenog za terorizam

tužilaštvo bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Simbada Bajrektarevića, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, višestruko osuđivan.

Protiv osumnjičenog podnesen je izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog blagdana Bajrama, 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz članka 201. Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršitit utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.