Crna hronika

Predmet “Maska”: Optužnica protiv pet osoba za krijumčarenje droge

17/04/2016

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštvo BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Maska“ zbog krijumčarenja opojne droge marihuana u velikim količinama s područja BiH na područje Republike Hrvatske.

Optužnicom su, kako je saopćeno iz državnog tužilaštva, obuhvaćena sva pripadnika MUP-a RS.

Podignuta je optužnica protiv Sulejmana Beriše (1983.) iz Banje Luke, nastanjenog u Ključu i Trebinju, Mersudina Meškovića (1986.) iz Vlasenice, nastanjenog u Trebinju, Saše Pešića (1991.) iz Trebinja, gdje je i nastanjen, Mirka Ateljevića (1992.) iz Trebinja, gdje je i nastanjen te Dragana Šarenca (1981.) iz Bileće, nastanjenog u Trebinju.

Optuženi se terete da su krajem 2014. do maja 2015. godine, na području općine Trebinje u BiH i Dubrovnika u R Hrvatskoj, Sulejman Beriša kao organizator grupe ljudi, a Mešković, Pešić, Ateljević i Šarenac, kao članovi organizovane grupe, vršili neovlaštenu međunarodnu prodaju, prenos, kupovinu i posredovanje u međunarodnoj prodaji supstance koja je propisom proglašena opojnom drogom.

Prema navodima optužnice, Beriša i Mešković kao aktivni policijski službenici MUP-a Republike Srpske, kao i Pešić su stupali u kontakt i u više navrata se sastajali na području Trebinja i Republike Hrvatske s kupcem opojne droge iz Dubrovnika, koji je bio dobro poznat konzument opojne droge, a gdje su se dogovarali o nabavci i isporuci opojne droge.

Trgovinu i isporuku droge u R Hrvatsku, aktivni pripadnici policije vršili su koristeći mjesto policajca, te poznanstvo s drugim policajcima koji rade u graničnim policijama, te u svojim vozilima prevozili opojnu drogu na područje Dubrovnika.

Tokom aprila 2015. godine, prilikom nove isporuke opojne droge, optuženog Meškovića granični policajci Republike Hrvatske na graničnom prelazu na ulazu u ovu zemlju su pretresli i pronašli približno dva kilograma opojne droge “marihuana – skank“.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.