Crna hronika

Kantonalni sud u Sarajevu

Predmet “Zadruga”: Potvrđena optužnica protiv 32 osobe i četiri firme

01/02/2019

Prema navodima iz optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi „oprala“ oko 50 miliona maraka

Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS u predmetu „Zadruga“ protiv 32 osobe i četiri firme.

Zbog krivičnih djela – organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su – Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Leading“, i „Eslider“, posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi“ i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“ koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije.

Adnan Karahasan ujedno je optužen i kao odgovorna osoba firme „Hromadžić-company“.

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su – Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe fime „Mibral“, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD „Obnova“, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme „MHS“, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme “Best&Team“, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme „Social net“, Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme „Deling“, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme „Elmax-inžinjering“ Omar Lačević odgovorna osoba firme „Sikra Security“, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme „Ans Drive“, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba „GPD „Drina“, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme „Infosoft“, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme „H&T Tehnika“ i Azra Fajić kao odogovorna osoba „PRO.MED.CS.a.s.

Prema navodima iz optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi „oprala“ oko 50 miliona maraka.

Dakle, Đalići su sklapali ugovore sa firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran.

Novac uplaćen na račun agencija, Đalići su podizali u gotovini te procenat oko 10 posto zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi.

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka.

Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji s MUP-om KS, Poreznom upravom Federacije BiH i finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu.

Istraga protiv drugih osumnjičenih u predmetu „Zadruga“ se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.