Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokajnici "zanijemili"

Preokret na suđenju specijalcima za “pljačku stoljeća”

pljacka_06

Pokajnik Kuzmić je tokom svjedočenja ćutao sve vrijeme, pa ga je sud kaznio sa 5.000 KM

Svjedoci republičkog tužilaštva Goran Janjuz i Danijel Kuzmić danas su na ponovljenom suđenju pripadnicima specijalne jedinice policije MUP RS ćutali na sva pitanja tužioca i sudije.

Janjuz je kratko izjavio da se boji za svoj život, ali nije želio detaljisati da li mu je neko prijetio. Janjuz je u ranijem postupku do detalja objasnio svoju ulogu u oružanoj pljački 616.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška nakon čega je osuđen na šest mjeseci zatvora. Janjuz je danas dodao kako je raniju izjavu dao pod pritiskom, ali ni to ko je vršio pritisak na njega nije želio objasniti.

Pokajnik Kuzmić je tokom svjedočenja ćutao sve vrijeme, pa ga je sud kaznio sa 5.000 KM.

Nakon toga je republički tužilac Živana Bajić pročitala iskaz Kuzmića koji je dao tokom istrage. U ovom iskazu Kuzmić je do detalja opisao kako je informaciju o kretanju konvoja sa novcem Sektor sekjuritija proslijedio optuženom Aleksandru Popoviću, a za šta je nakon oružane pljačke dobio 30.000 eura. Kuzmić je u međuvremenu, nakon priznanja, osuđen na tri godine robije, piše Srpskainfo.

Advokati optuženih Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević istakli su da je ovakav način ispitivanja svjedoka nezakonit.

Podsjetimo, bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović i civil Oleg Banda u septembru 2015. izvršili su oružanu pljačku 616.000 KM na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška.