Crna hronika

Sud BiH

Počelo suđenje za primanje dara: Azra pred sudom, Ramo i Senad pobjegli

29/11/2018

Tužilac Kreštalica je pročitao dvije optužnice, potvrđenu i preciziranu

Suđenje sutkinji Suda BiH Azri Miletić za primanje dara počelo je čitanjem optužnice pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Novo suđenje počelo je nakon što se Sud BiH poslije prvostepene presude proglasio nenadležnim u martu i predmet proslijedio Općinskom sudu.

Tužilac Sead Kreštalica pročitao je optužnicu iako, kako je rekao, još nije dobio potrebne dokaze Tužilaštva BiH. Naveo je da je od Općinskog suda dobio upozorenje da ne odugovlači postupak.

Odbrana je takođe smatrala da se nije trebalo početi sa suđenjem ukoliko kantonalni tužilac nema uvid u sve dokaze, kao i da je on sam trebao odlučiti da li će prihvatiti optužnicu Tužilaštva BiH, djelimično, u cijelosti ili nikako.

Tužilac Kreštalica je pročitao dvije optužnice, potvrđenu i preciziranu, koje terete Miletićku da je primila obećanje i dio novca kako bi kao sudija Apelacionog odjeljenja ishodila povoljno rješenje u predmetu koji se pred Sudom BiH vodio protiv Rame Brkića, Senada Šabića i drugih za trgovinu drogom. Optužnica je tereti i da je kao sudija kršila zakon.

Brkić i Šabić, koji su bili optuženi s Miletićkom, u međuvremenu su pobjegli, a nju je Sud BiH prvostepenom presudom u avgustu 2017. godine osudio na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je tu presudu i prenijelo vođenje krivičnog postupka na Općinski, uz obrazloženje da je to neophodno zbog procesnih prava optužene i očuvanja vanjskog utiska o nepristrasnosti i nezavisnosti Suda BiH. Odbrana je u početku tražila prenošenje postupka, ali je tada Sud BiH odbio taj prijedlog.

Tužilac Kreštalica naveo je da planira pozvati sve svjedoke koje je pozvalo i Tužilaštvo BiH, te kao dokaze uložiti presretnutu komunikaciju i druge materijalne dokaze.

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da je Apelaciono vijeće Suda BiH konstatovalo da se nenadležnost suda odrazila na pravilnost postupka, te da Odbrana smatra da ni optužnica ne može biti na snazi kad je potvrdio nenadležni sud.

Ona je dodala da će Odbrana i tokom ovog postupka ukazivati na nezakonitost davanja imuniteta svjedoku S-1 jer se radi o osumnjičenom licu, kao i na nezakonitost naredbi o posebnim istražnim radnjama.

Miletićka je kazala da se postupak protiv nje vodi već tri godine i devet mjeseci i da joj je stalo da bude zakonit.

“Čitati ovdje optužnicu drugog tužioca, a nemati dokaze koji to potkrepljuju je van svake pameti”, rekla je optužena.

Sudija Nermin Ćosić zakazao je nastavak suđenja za 10. januar, a tužilac će naknadno dostaviti imena svjedoka.

Kreštalica je objasnio da nije dobio iskaze svjedoka, tako da ne zna o čemu svjedoče, te da će poslati urgenciju za dostavljanje cjelokupnog spisa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.