Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dubrave kod Brčkog

Presuđeni ubica osumnjičen da je hepo kockama zapalio kuću

miroslav tomic

Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo

Miroslavu Tomiću (31) iz Brčkog, osumnjičenom da je u naselju Dubrave provalio u jednu kuću, a zatim je hepo kockama i zapalio, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, pišu Nezavisne novine.

Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, prethodno razbivši prozor na kući Ž. G. ušao unutra i podmetnuo požar.

“On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele”, navodi se u naredbi za provođenje istage.

Sumnja se, takođe, da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta.

Policija Brčko distrikta BiH uhapsila ga je 10. januara, te ga naredni dan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje.

Nakon što je Tomić ispitan u svojstvu osumnjičenog Tužilaštvo je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca.

“Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Tužilaštvo i Policija s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona)”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tomić je kao maloljetnik počinio ubistvo i 2007. godine usmtrio sugrađanku Maru Mrkonjić (29).

Tomić je Mrkonjićevu ubio na putu Dubrave – Odboj dok se vraćala iz brčanske “Elektrodistribucije”, gdje je radila, i to sa dva hica u glavu iz ukradenog očevog pištolja kalibra 7,62 mm.

Tijelo je tada bio odvukao s ceste i sakrio u kukuruzište, ali je krv na cesti ubrzo primijetio slučajni prolaznik te pratio trag.

Tomić je tada čak bio i fotografisan kako posmatra policijski uviđaj na mjestu zločina.

Ubijenoj djevojci je Tomić, kako su tada mediji pisali, bio slao brojne perverzne poruke te je čak bila promijenila broj a njegova opsesija je kobno završila.

On je za pomenuto ubistvo bio pravosnažno usuđen na osam godina i krajem 2007. godine počeo izdržavati kaznu u KPZ Zenica, a iz zatvora je pušten u avgustu 2015. godine.