Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Prijedlog pritvora za Šagolja, Alikadića i Dodiga, osumnjičene za krijumčarenje droge i oružja

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto

Postupajuća tužiteljica, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje privora za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Paravan” – Zdravka Šagolja (zv. “Piske”, rođenog 1956. godine u mjestu Kostajnica, općina Konjic, nastanjen u Mostaru), Harisa Alikadića (rođenog 1967. godine u Sarajevu, nastanjen u Konjicu), te Nedjeljka Dodiga (rođenog 1977. godine u Čitluku, nastanjen u Međugorju).

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA a pod nadzorom postupajuće tužiteljice.

Pod istragom su i terete se za organizirani kriminal, povezan sa krijumčarenjem opojne droge “kokain”, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

Prilikom akcije, zaplijenjena je količina od oko jednog kilograma opojne droge “kokain”, kao i određena količina automatskog oružja, pištolja i streljiva. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, u više navrata, realizirali krijumčarenje i prodaju opojne droge “kokain”, kao i oružja, čija nabavka, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljena.

Prilikom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni, pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

Osumnjičeni su pod istragom za kaznena djela – organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama i krivičnim djelom neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Postupajuća tužiteljica u sudnici na ročištu povodom prijedloga detaljno je obrazložila pritvorske razloge, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.