Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvenstvo BiH

Košarkašice Orlova bez poraza u regularnom dijelu, ligu napušta i tuzlansko Jedinstvo

Foto: Fena/ Arhiva

Zenički Jumper, inače ovosezonski povratnik u elitni razred bh. ženske košarke- nakon nastupa u finalu Kupa BiH i poraza od Orlova – razigravat će i za plasman u polufinale Prvenstva BiH, a rival će im biti šestoplasirani mostarski Zrinjski

Zaostalom utakmicom 22. kola između brčanskih Lavova i tuzlanskog Jedinstva Dženex, čiji ishod neće utjecati na konačni poredak na tablici, sutra i zvanično završava regularni dio sezone u Prvenstvu Bosne i Hercegovine za košarkašice, nakon kojeg su prvi aktuelni prvaci i osvajači Kupa BiH, banjalučki Orlovi, dok ligu napuštaju Igman, Kozara i Jedinstvo.

Orlovi su u regularnom dijelu bili prvi bez ijednog poraza, a uz njih su i drugoplasirani Lavovi izborili direktan plasman u polufinale doigravanje za prvaka BiH. Orlovi će, tako, a nakon što su ranije odbranili trofej Kupa BiH, imati priliku da ponovo osvoje naslov prvaka te drugu uzastopnu duplu krunu.

Zenički Jumper, inače ovosezonski povratnik u elitni razred bh. ženske košarke- nakon nastupa u finalu Kupa BiH i poraza od Orlova – razigravat će i za plasman u polufinale Prvenstva BiH, a rival će im biti šestoplasirani mostarski Zrinjski.

Drugi zenički klub, Čelik, s istim omjerom pobjeda i poraza, ali sa slabijim međusobnim koš-količnikom u duelima s Jumperom, regularni dio je okončao kao četvrtoplasirani pa će u doigravanju za plasman u polufinale igrati protiv trebinjskog Leotara.

Čelik je, upravo zbog gostujućeg poraza u zadnjem kolu kod Leotara, pao na četvrto mjesto. Čelik će, u eventualnom polufinalu, tako, igrati protiv Orlova, dok bi Jumper, ako se plasira u narednu fazu, u polufinalu igrao protiv Lavova.

Doigravanje za plasman u polufinale Play-offa počinje u subotu, 13. aprila, a takmičenje će nastaviti ekipe koje ostvare dvije pobjede.

Jumper i Čelik će bit domaćini prvih utakmica protiv Zrinjskog, odnosno Leotara, a zenički će timovi, u slučaju da se budu igrale i majstorice, biti domaćini i u trećem duelu protiv istih rivala.

Ligu napuštaju Jedinstvo Dženex, nekadašnji prvak Evrope, zatim pretposljednja Kozara iz Gradiške i posljednjeplasirani Igman iz Istočne Ilidže. Tuzlansko Jedinstvo će, naime, čak i da savlada sutra u gostima Lavove te se bodovno na tablici poravnaju s Mladim Krajišnikom, ostati na 10. mjestu, jer Banjalučanke u međusobnim duelima imaju bolji koš-količnik.

Krajišnik je, naime, slavio u prvom dijelu u Tuzli s 73:57 pa ih ni poraz u drugom dijelu od Jedinstva na svom terenu rezultatom 47:59, nije puno koštao.

Jedinstvo je, praktično, sve nade u opstanak izgubilo domaćim porazom u 21. kolu protiv Leotara s 54:67 pa se i eventualnim sutrašnjim trijumfom kod Lavova mogu samo bodovno poravnati na tablici s Mladim Krajišnikom.

Jedinstvu ostaje nada da će neko od prvaka iz tri entitetske lige odustati ili da neće ispunjavati druge uslove za promociju u viši rang, što bi značilo da će tuzlanski tim zadržati svoje mjesto u Prvenstvu BiH za košarkašice.

Nepotpuna tabela nakon regularnog dijela sezone: Orlovi 22-0, Lavovi 18-3 (-1), Jumper i Čelik 16-6, Leotar 12-10, Zrinjski 11-11, Banovići i Play-Off 10-12, Mladi Krajišnik 6-16, Jedinstvo 5-16 (-1), Kozara 4-18 i Igman 1-21.