Prilikom ubistva dječaka Smaje Ćesira (4) majka bila smanjeno uračunljiva

smajo cesir sudjenje 1

Ena Lipa (1989.) u vrijeme ubistva svog četverogodišnjeg sina Smaje Ćesira, koji je, kako stoji u optužnici, na podmukao ili okrutan način usmrćen 25. februara prošle godine u Garovcima kod Hadžića, bila je smanjeno uračunljiva, ali ne bitno.

Također, Enin nevjenčani suprug Salih Arnautović koji se tereti za ubistvo djeteta na podmukao ili okrutan način, te njeni roditelji Emir (1957.) i Munira (1952.), koji su optuženi za nasilje u porodici i nanošenje lakih tjelesnih ozljeda, u vrijeme izvršenja djela bili su uračunljivi.

[quote_right]Arnautović ne boluje od neke duševne bolesti privremenog ili trajnog karaktera[/quote_right]

Rezultat je to timskog vještačenja koje je jučer u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda iznio sudski vještak neuropsihijatar liječnik Abdulah Kučukalić, na suđenju Arnautoviću, Eni i njenim roditeljima.

Inače, vještačenje je tražila odbrana, a urađeno je po nalogu Suda.

“Ena ima laku mentalnu retardaciju koja potiče od rođenja. Kod nje je mentalna retardacija primarna, što znači da je uvjetovana nasljedstvom, za razliku od sekundarne koja se razvija tokom života. Tokom ispitivanja primijetio sam da zaostaje za odgovorima, ima oslabljeno shvaćanje, oskudan broj riječi u izražavanju i takvoj osobi je lako nametnuti nečiju volju”, kazao je ljekar Kučukalić, te dodao da je ipak sposobna pratiti proces.

Na pitanje Eninog advokata Omara Mehmedbašića, ljekar Kučukalić je pojasnio da je takvo ponašanje optužene (zaostajanje za odgovorima) zbog toga što spada u kategoriju lake mentalne retardacije.

I za Eninog nevjenčanog supruga Arnautovića, Kučukalić je ustvrdio da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku, kao i da je sposoban upravljati postupcima.

smajo-cesir

“Arnautović ne boluje od neke duševne bolesti privremenog ili trajnog karaktera. Prosječnih je intelektualnih sposobnosti. Tokom razgovora s njim dalo se zaključiti da izražava disocijalni poremećaj ličnosti, ima nizak prag tolerancije, te kod njega izostaje osjećaj krivnje, kajanja i suosjećanja”, naveo je u sudnici ljekar Kučukalić prilikom odgovaranja na pitanja Arnautovićeve advokatice Indire Karahodžić.

Za Muniru Lipa je kazao da je izražavala simptome posttraumatskog poremećaja što je uzrokovala tortura tokom rata u logoru u Kalinoviku, ali da je PTSP vremenom nestao i da nema naznaka da bi to moglo uticati na optuženu. S obzirom na to da odbrana nije imala novih, a Tužiteljstvo dodatnih dokaznih prijedloga, predsjedavajući Vijeća Jasenko Ružić je iznošenje završnih riječi u ovom predmetu zakazao za 18. juna.